Najlepsze przepisy z halloumi w roli głównej

Najlepsze przepisy z halloumi w roli głównej

Halloumi to twardy ser cypryjski, który jest popularnym składnikiem sałatek, dań głównych i przekąsek. Jego unikalna konsystencja i smak sprawiają, że jest idealnym wyborem nie tylko dla wegetarian, ale i wszystkich osób, które chcą urozmaicić swoje posiłki. Poniżej przestawiamy kilka pomysłów na dania z halloumi, które bez problemu można przygotować w swojej kuchni.

Skąd pochodzi i jak smakuje ser halloumi?

Oryginalny ser halloumi wytwarzany jest na Cyprze, gdzie stanowi ważny element tradycyjnej kuchni. Wytwarzany jest z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Struktura sera zazwyczaj nie zmienia się po obróbce termicznej — jest on sprężysty i zwarty. Może być spożywany na surowo, jednak najlepiej smakuje grillowany lub smażony. Ma słony i lekko orzechowy smak, dzięki czemu jest doskonałym składnikiem w różnorodnych potrawach.

Saganaki

Saganaki to tradycyjne greckie danie, które stanowi doskonałą przekąskę na imprezy. To smażony w chrupiącej panierce ser halloumi, który świetnie smakuje na ciepło z ulubionym sosem, świeżą sałatką, a nawet jako element dania głównego. 

Wystarczy pokroić ser halloumi na paski, a następnie obtoczyć każdy kawałek w mące, roztrzepanym jajku z mlekiem i bułce tartej. Całość smażymy na patelni z dwóch stron, aż do zarumienienia. Gotowe saganaki możemy posypać świeżo mielonym pieprzem i skropić sokiem z cytryny. 

Więcej informacji o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/saganaki.

Sałatka z arbuzem i grillowanym serem halloumi

Ser halloumi jest również częstym dodatkiem sałatek. W połączeniu z arbuzem, roszponką, pomidorkami koktajlowymi, oliwą i kremem balsamicznym stanowi idealny wybór na letnie przyjęcia, imprezy na świeżym powietrzy lub ciepłe dni. Jest orzeźwiająca, soczysta i wyjątkowo smaczna. Z pewnością przypadnie do gustu fanom lekkich potraw.

Jej przygotowanie jest banalnie proste. Ser halloumi kroimy w plasterki, a następnie grillujemy na patelni. Arbuza kroimy w kostkę, a pomidorki koktajlowe przekrawamy wzdłuż. Umytą roszponkę polewamy oliwą z oliwek i przekładamy na talerz. Na wierzch kładziemy przygotowane składniki i gotowe! Tak przygotowaną sałatkę polewamy kremem balsamicznym dla dodatkowego smaku. 

Grillowany ser halloumi z brzoskwiniami, korniszonami i sosem chrzanowym

Kolejną propozycją jest grillowany ser halloumi z brzoskwiniami, korniszonami i sosem chrzanowym, czyli połączenie, które idealnie sprawdzi się na lekki posiłek. Całość nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. To idealny wybór dla fanów słodko-słonych kombinacji kulinarnych. 

Na początku ser halloumi i brzoskwinie kroimy wzdłuż na pół i grillujemy. W miseczce mieszamy oliwę z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Na talerz wykładamy porcję rukoli, polewamy gotowym dressingiem i mieszamy. Na wierzch wykładamy brzoskwinie, halloumi i pokrojone w plastry korniszony. Na koniec całość dekorujemy jogurtem wymieszanym z chrzanem. 

Makaron z pesto i halloumi 

Cypryjski ser to również świetny składnik do dań głównych, czego przykładem jest makaron z pesto i halloumi. To pełnowartościowy posiłek, który z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie wyraziste i aromatyczne połączenia smaków. Całość jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się na szybki obiad lub kolację.

Zaczynamy od ugotowania makaronu świderki według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie do kielicha blendera wrzucamy suszone pomidory z olejem, świeżą bazylię, ząbek czosnku, ocet balsamiczny, tarty parmezan i prażony słonecznik. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Całość blendujemy na gładką konsystencję. Ser halloumi grillujemy na suchej patelni. Ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym pesto. Na wierzch kładziemy pomidorki koktajlowe i ugrillowany ser. Na koniec posypujemy całość posiekanym szczypiorkiem.

Dokładne składniki i szczegóły przepisu dostępne są na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/makaron-z-pesto-i-halloumi.

/artykuł sponsorowany/

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz