Twaróg, inaczej nazywany białym serem, to jeden z bardziej uniwersalnych produktów nabiałowych, jakie możemy znaleźć w naszej kuchni. Zdrowy, pożywny i niedrogi, może być spożywany na wiele różnych sposobów, dostarczając nam cennych składników odżywczych. Przedstawiamy najlepsze przepisy na dania z twarogu w wersji słodkiej i wytrawnej!
Twaróg – czym jest i jak powstaje?
Twaróg to rodzaj sera świeżego, czyli niepodlegającego dojrzewaniu. Dość neutralny w smaku, ma biały lub kremowy kolor i dość zbitą konsystencję. Powstaje z pasteryzowanego mleka krowiego, do którego dodaje się podpuszczkę oraz określone szczepy bakterii mlekowych, dzięki którym możliwy jest proces ścinania się białek. Gdy tzw. skrzep, czyli gotowa masa twarogowa oddzieli się od serwatki, poddaje się go procesowi formowania i krojenia, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Z tego względu możemy na rynku znaleźć zarówno kremowe, jak i bardziej grudkowate sery białe.
Twaróg jest niskokaloryczny i stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka. W zależności od rodzaju może mieć mniejszą lub większą zawartość tłuszczu. Choć w porównaniu z innymi produktami mlecznymi zawiera stosunkowo niewiele wapnia, jest bogaty przede wszystkim w sód, potas, cynk, fosfor i witaminy z grupy B. Co ciekawe, twaróg zawiera również lizynę, aminokwas wspomagający koncentrację i zmniejszający uczucie zmęczenia, a dodatkowo obniżający ryzyko rozwoju miażdżycy i nadciśnienia.
Twaróg – wszechstronny i pyszny!
Twaróg może być spożywany zarówno w nieprzetworzonej formie, jak i pieczony, wędzony czy smażony. Z jego udziałem bez trudu skomponujesz pełnowartościowe śniadanie, obiad i kolację, a także przygotujesz wiele pysznych deserów, które zachwycą podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Czytaj także: Co zrobić z twarogu?
Śniadanie z twarogu – przepisy
Najprostszym pomysłem na śniadanie z twarogu jest oczywiście sam twarożek do smarowania, a także pasta kanapkowa, zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Wystarczy, że dodasz do niego ulubione składniki, wymieszasz i nałożysz na pieczywo. My polecamy pastę z twarogu i suszonych pomidorów.
Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami
- ok. 200 g twarogu,
- 1–2 łyżki jogurtu naturalnego,
- ½ czerwonej cebuli,
- 3–4 suszone pomidory,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: łyżka posiekanego szczypiorku, bazylii lub natki pietruszki.
Cebulę i suszone pomidory (jeżeli używasz tych w zalewie – dobrze je odsącz) drobno posiekać. Twaróg umieścić w miseczce, dodać jogurt naturalny i ugniatając widelcem, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać cebulę i suszone pomidory, doprawić przyprawami do smaku. Podawać z ulubionym pieczywem. Idealna również na kolację!
Jeżeli z kolei lubisz śniadania w wersji na słodko, wypróbuj koniecznie pyszne placki twarogowe!
Placuszki twarogowe
- 250 g twarogu,
- 3 jajka,
- 3 czubate łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego.
Twaróg zmiksować z żółtkami, mąką i cukrami. Białka ubić na sztywno, delikatnie dodać do pozostałej masy, lekko mieszając łyżką. Nieduże porcje ciasta smażyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni do zrumienienia z obu stron. Podawać z ulubionymi owocami i jogurtem greckim.
Co na obiad z twarogu?
Jeżeli chodzi o ser biały, przepisy na dania obiadowe to nie tylko potrawy w wersji słodkiej (np. kluski leniwe czy popularny naleśnik z serem), ale również w wersji wytrawnej. My polecamy kotlety ruskie, które doskonale sprawdzą się zarówno jako samodzielne danie, podane z ulubionym dipem, jak również dodatek do mięs.
Kotlety ruskie
- ok. 700 g ugotowanych ziemniaków,
- 200 g twarogu półtłustego,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 1 pęczek świeżego koperku,
- 4–5 łyżek
- bułki tartej,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz – do smaku,
- olej do smażenia.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, koperek posiekać. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na patelni z dodatkiem masła. Ziemniaki, twaróg, cebulę, koperek, 1 jajko i 2 łyżki bułki tartej wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy. W osobnych naczyniach przygotować pozostałą bułkę tartą oraz rozbełtane jajko. Z masy formować niewielkie kotleciki, panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.
Sprawdź także przepis na klasyczne naleśniki z serem.
Desery z twarogiem
Co zrobić z twarogiem, który zalega nam w lodówce? Oczywiście pyszny deser! Nie musisz od razu piec tradycyjnego sernika, zamiast tego możesz przygotować szybkie serniczki w formie wygodnych monoporcji.
Miniserniczki z owocami
- 400 g chudego twarogu,
- 100 g jogurtu greckiego,
- 1 łyżka miodu,
- 1 opakowanie herbatników,
- 2 łyżki masła,
- kilka łyżek dżemu lub frużeliny owocowej,
- opcjonalnie: ulubione świeże owoce.
Twaróg wymieszać z jogurtem greckim i miodem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Herbatniki zmiksować w malakserze, dodać do nich rozpuszczone masło. W niedużych szklankach lub słoiczkach układać warstwy: herbatniki, masa serowa, dżem lub ulubiona frużelina. Wierzch udekorować świeżymi owocami. Przed podaniem serniczki najlepiej schłodzić nieco w lodówce.
*artykuł sponsorowany
Musze zrobić te kotlety
🙂
Ja zawsze mam twaróg w lodówce 😉
🙂