Najlepsze placuszki z truskawkami (na maślance)

Najlepsze placuszki z truskawkami (na maślance) (3)Uwielbiam wszelkie placki i placuszki, w szczególności te puszyste z owocami w środku. Dziś zapraszam Was na moje ulubione (i stąd tytuł najlepsze) placuszki z truskawkami (na maślance). Proste w przygotowaniu i… po prostu pyszne. Dodatkowo placuszki polałam wspaniałym oryginalnym złotym syropem. Po prostu niebo na talerzu 🙂 Zdecydowanie Wam polecam 🙂

Najlepsze placuszki z truskawkami (na maślance) (4)

Składniki: (na około 6 placuszków)

  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko M
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • około 10 truskawek + do dekoracji
  • złoty syrop GOLDEN SYRUP od Kuchnie Świata (POLECAM!)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Do miski wlewamy maślankę (wcześniej warto nią wstrząsnąć), dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią i całe jajko. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej gęstej masy.

Truskawki kroimy w plasterki lub mniejsze w ćwiartki.

Placuszki smażymy na oleju na mniejszym ogniu. Wykładamy po 1 pełne łyżce masy, odczekujemy chwilę i układamy pocięte truskawki z 3-4 plasterki (lub małe ćwiartki) na placuszek. Gdy druga strona będzie już ładnie złota obracamy placuszki i smażymy jeszcze chwilę.

Placuszki podajemy w towarzystwie truskawek, listków świeżej mięty, całość polewając złotym syropem.

Smacznego


Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz