Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kawy. To ona nas budzi, dodaje energii, towarzyszy nam w pracy lub przy słodkim deserze. Pyszna i aromatyczna mała czarna, cappuccino, latte, macchiatto, flat white czy kawa mrożona. Przepisów na dobrą kawę jest wiele. Jednak podstawa zawsze jest jedna. Dobrej jakości ziarna! To one sprawiają, że tak chętnie sięgamy od lat po ten napój. Po które ziarna kawy sięgamy najczęściej? Która kawa jest najlepsza? Jak prezentuje się ranking kaw w 2021? O tym wszystkim w dzisiejszym wpisie.
Jaka jest najlepsza kawa?
Dla mnie odpowiedź jest prosta. Kawa ziarnista, to zdecydowanie najlepsza kawa. Dłużej zachowuje świeżość, mielimy ją tuż przed parzeniem i ten zapach… Po otwarciu opakowania z kawą od razu unosi się zapach, który wręcz zachęca do przygotowania ulubionego napoju. Zmielona kawa najczęściej w ciągu kilku godzin od mielenia traci większość swoich naturalnych aromatów. Poza tym istnieje obawa co do jej jakości. W mielonej kawie czasem mogą znaleźć się inne, niechciane składniki. Ciężko też od razu ocenić jakość produktu. Przy kawach ziarnistych od razu widzimy co kupujemy. Piękne, lśniące ziarenka. Tu jakość można ocenić już na pierwszy rzut oka.
Co wpływa na jakość kawy?
Niezwykle istotny jest proces palenia kawy i kraj pochodzenia. Jeśli chodzi o proces palenia kawy, to wyróżnia się trzy rodzaje palenia ziaren, które mają istotny wpływ na smak i aromat napoju.
- Palenie jasne – odbywa się w temperaturze 200 stopni. Ziarna są jasnobrązowe, zaś kawa ma mocno kwaskowaty smak, choć delikatny smak. Cechuje ją też duża zawartość kofeiny.
- Palenie średnie – odbywa się w temperaturze 210 – 220 stopni. Tak palone ziarna są brązowe, błyszczące, zaś napój charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. Smak kawy wzbogaca lekka gorycz. Kawa ma mniejszą zawartość kofeiny.
- Palenie ciemne – temperatura osiąga najwyższą wartość, czyli nawet 250 stopni. W rezultacie ziarna kawy stają się ciemnobrązowe lub czarne, a napój jest minimalnie kwaskowaty z niewielką zawartością kofeiny. W tym przypadku mocno odczuwalny jest również smak goryczki.
Przy wyborze najlepszej kawy istotny jest też kraj pochodzenia. Najlepsze ziarna kawy pochodzą z Ameryki Południowej (Brazylia, Kolumbia, Peru, Boliwia, Ekwador), Ameryki Środkowej (Gwatemala, Honduras, Kostaryka, Nikaragua, Panama, Salwador), Afryki (Burundi, Etiopia, Kenia, Kongo, Tanzania, Rwanda) oraz Azji. Każdy smakosz kawy zna te pochodzące z Ameryki Południowej, w szczególności z Brazylii, która jest największym na świecie producentem kawy. Skąd taka popularność? Dlaczego kawy z tamtych terenów są tak dobre? Ameryki Południowej to tereny nizinne do 1000 metrów nad poziomem morza. Niska wysokość nad poziomem morza ułatwia uprawę kawy. Kawa z Ameryki Południowej najczęściej charakteryzuje się nutami orzechów, karmelu, czekolady, bardzo delikatną nutą czerwonych owoców. To pyszna klasyka. Ameryka środkowa, to wachlarz smaków. Znajdziemy tu zarówno mocno czekoladowe i karmelowe kawy z Salwadoru i Hondurasu, jak i słodko-owocowe czy kwiatowe nuty. W Afryce dominują głównie nuty owocowo – kwiatowe, a Azja to głównie kawa o głębokim, wyrazistym smaku.
Które kawy ziarniste królują w 2021?
Czy da się jednoznacznie wskazać najlepsze kawy ziarniste? Nie jest to proste zadanie. Każdy z nas przecież ma inny gust. Kawa jednorodna, a może mieszanka? Jedni preferują klasykę, inni wybierają produkty w rzadko spotykanych smakach. Jak więc zdecydować, która kawa jest najlepsza? Jeśli chcecie poznać ranking kaw i spróbować tych, które królują na pierwszych miejscach, wystarczy odwiedzić dobry sklep kawy. Tu ranking najlepszych kaw sporządzany jest na podstawie preferencji zakupowych klientów.
W maju na pierwszych czterech miejscach królowały:
- Riposso Bianco 100% ARABICA – to kompozycja pięciu rodzajów ziaren gatunku arabica. Mieszanka stworzona jest z najwyższej jakości ziaren, pochodzących z upraw leżących w Ameryce Południowej oraz Środkowej. W jej aromacie i smaku wyczuć można delikatny smak karmelu połączony z orzechem. Ziarna są średnio palone, co sprawia że naturalna kwasowość ziaren jest doskonale wywarzona, natomiast goryczka w zaparzonej kawie będzie mało wyczuwalna.
- KIMBO Aroma Gold 1kg – została okrzyknięta jedną z najlepszych kaw na włoskim rynku. To pyszna mieszanka ziaren Arabiki pochodzących z plantacji znajdujących się na terenach Ameryki Środkowej i Południowej. Posiada intensywny zapach, w którym wyróżnić możemy cytrusowe akcenty. Średni stopień wypalenia ziaren uwydatnił najcenniejsze kawowe wartości, minimalizując przy tym nadmiar goryczki.
- Riposso Crema Blend – to mieszanka 70% ziaren arabica pochodzących z Ameryki Południowej oraz 30% ziaren robusta pochodzących z Wietnamu. Kawa ma lekko czekoladowy smak i aromat. Jest średnio palona, dzięki czemu efektem jest kawa o doskonale zbalansowanym smaku – pozbawiona kwasowości, ale jednocześnie nie jest gorzka w smaku.
- Lavazza Qualita ORO – jest to klasyczna, raczej delikatna kawa o niedużej zawartości kofeiny. Średni stopień palenia sprawia, że wyróżnia ją niewielka kwaskowatość i wyczuwalna nuta kwiatowa. W 100% składa się z ziaren arabiki, które pochodzą z plantacji w Ameryce Środkowej i Południowej. Możesz ją przygotować, tak jak lubisz: w ekspresie, kawiarce i w tradycyjny sposób.
Ranking jest bardzo ciekawy.
Jeśli chodzi o miejsce czwarta to wraz ze znajomymi uplasowalibyśmy tą kawę o wiele wyżej. Według nas powinna być na podium. Pierwsze miejsce nas bardzo zaintrygowało i na pewno w najbliższym czasie pokusimy się o zakup tej kawy. Osobiście uwielbiam kawy stworzone na mieszance arabicy, większość moich znajomych też. Dlatego chętnie ją przetestujemy, by sprawdzić dlaczego to właśnie ona uplasowała się na pierwszym miejscu w rankingu sklepu Czas kawy.
W naszym osobistym rankingu kaw na kolejnych miejscach nie zabrakło by też: kawę Lavazza Crema e Aroma, Segafredo Intermezzo, Dallmayr Crema d’Oro i Lavazza Qualita Rossa.
A co Wy byście dopisali do rankingu?