Najłatwiejszy sernik budyniowy – idealny do kawy

Najłatwiejszy sernik budyniowy – idealny do kawy

Lubicie serniki? My je wręcz kochamy. Dziś mam dla Was przepis na najłatwiejszy sernik budyniowy. Wystarczy tylko wymieszać składniki i upiec 🙂 Budyniowy sernik bez spodu uda się każdemu. Ja ten sernik najczęściej przygotowuję z moimi dziećmi. One kochają pomagać mi przy robieniu słodkości 🙂 Sernik z tego przepisu wychodzi kremowy i naprawdę pyszny. Dodatek budyniu świetnie wzbogaca jego smak. Koniecznie spróbujcie.

A jak sernik, to u mnie zawsze też… filiżanka dobrej kawy 😉

Znacie kawy od Cafe Panamera?

Świeżo palone kawy od Cafe Panamera goszczą u mnie od dawna. Polecałam Wam je już w 2020 roku przy okazji pysznego przepisu na ciasto z borówkami (sprawdź). I po dziś dzień wciąż uwielbiam ich smak. Ta wyjątkowa palarnia kawy powstała z pasji i miłości do aromatycznych ziarenek. Cafe Panamera stworzyła grupa przyjaciół. Przyjaciół, dla których kawa to coś więcej niż szybko wypita filiżanka małej czarnej. Kawą od Cafe Panamera można się dosłownie delektować. Do tego te wyjątkowe nazwy… Otwierasz szafkę i zastanawiasz się czy dziś sięgnąć po „Nocnego łowcę” czy „Asystentkę zarządu” 😉 Te nazwy zawsze wywołują uśmiech na mojej twarzy 😉 Oczywiście Cafe Pannamera to głównie smak i jakość. Ostatnio zamówiłam mały zapas kaw. Dla każdego kto nie zna jeszcze oferty palarni, polecam zamówić zestaw „Poznajmy się! Zestaw na start.

Znajdziecie w nim 4 wyjątkowe kawy:

  • Czarna Magia – 80% Arabica, 20% Robusta z wyczuwalną nutą owoców i cytrusów, kawa o średnim stopniu wypalenia idealna do espresso i kaw mlecznych
  • Nocny Łowca – 60% Arabica, 40% Robusta z subtelnie pikantnym smakiem
  • Impresja – 80% Arabica, 20% Robusta z winną i kwiatową nutą, idealna do espresso
  • Tango – 100% Arabica o łagodnym smaku i średnim stopniu wypalenia

Każda mieszanka jest wyjątkowa i każda zachwyca zapachem już po otwarciu opakowania. Ziarna są całe, nie połamane. A już po pierwszym łyku wiemy, że kawy Cafe Panamera to jakość i wyjątkowy smak, któremu ciężko się oprzeć.

Pod koniec wpisu znajdziecie więcej zdjęć i kilka słów o pozostałych kawach, które postanowiłam ostatnio zamówić.

Jak przygotować sernik budyniowy bez miksera?

Szybki sernik bez spodu z dodatkiem budyniu, to jednej z najłatwiejszych przepisów. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 2 budynie waniliowe (2×40 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka M
  • 150 g masła

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy.

Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy je. Dodajemy cukier i chwilę mieszamy energicznie wszystko ręczną trzepaczką.

Do miski przekładamy cały ser, dodajemy nasze jajka z cukrem i budyń (proszek). Mieszamy wszystko do połączenia.

Na koniec wlewamy rozpuszczone masło i znów wszystko mieszamy do połączenia.

Masę wylewamy do tortownicy (u mnie 26 cm, ale może być mniejsza wówczas sernik wyjdzie wyższy). Spód tortownicy powinien być wyłożony papierem do pieczenia.

Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. U mnie 45 minut. Ciasto należy obserwować, boki sernika powinny odchodzić lekko od formy.

Sernik zostawiamy około 10-15 minut w wyłączonym piekarniku, a potem studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Po całkowitym wystudzeniu sernik należy włożyć do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Ten sernik najlepiej smakuje na następny dzień.

Przed podaniem można go oprószyć cukrem pudrem

Smacznego

Jeszcze kilka słów o kawach z palarni Cafe Panamera

Brazylia Santos – 100% Arabica o wyczuwalnym orzechowym smaku z mleczną czekoladą i cytrusami. Kawa o średnim stopniu wypalenia.

Blady Świt – mieszanka 60% Arabica i 40% Robusta o wyrazistym smaku z lekką goryczką.

Kolumbia Excelso – 100% Arabica z wyczuwalną nutą czerwonej porzeczki, pomarańczy, karmelu i czekolada.

Jeszcze kilka zdjęć kaw z zestawu: „Poznajmy się! Zestaw na start” Polecam Wam ten zestaw!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

  1. Lena says:

    Właśnie jemy. Pyszny, kremowy i taki prosty że nawet mi się udał ;D I w końcu coś bez ubijania białek. Poleciłam ten przepis już koleżanką w pracy 🙂

  2. Roxy says:

    Zastanawiam się czy można dodać do sernika budyń smakowy np truskawkowy, borówkowy, czy to zrobi lekka nutkę owocowa czy smak będzie podobny do niczego

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi