Najłatwiejszy mazurek kajmakowo-porzeczkowy. Szybki, smaczny, prosty, idealny na święta. Pyszne kruche ciasto, słodycz kajmaku przełamana kwaskowatością konfitury porzeczkowej, do tego proste ozdoby. I czasem nie trzeba nic więcej 😉 Oczywiście jeśli wolicie możecie swój mazurek przyozdobić „bujniej”. Ja jednak zawsze stawiam na prostotę.
Do przygotowania mazurka wykorzystałam mąkę pszenną tortową od PZZ Białystok. Podlaskie Zakłady Zbożowe w swojej ofercie posiadają również płatki, kasze, ryże czy groch. Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta:
Składniki:
- 1 jajko
- 100 g masła lub margaryny
- 50 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej tortowej – polecam od PZZ Białystok
- 3-4 łyżeczki konfitury porzeczkowej
- tradycyjny kajmak (mleczny)
- słodkie kwiatki do ozdoby
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (siekamy je). Następnie wbijamy całe jajko, dodajemy cukier puder i szybko zagniatamy składniki. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 60 minut. Ciasto wyciągamy z lodówki, szybko rozwałkowujemy na macie silikonowej lub obsypanym mąką blacie. Ciasto przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Zawijamy boki, nadmiar ciasta można obciąć i dokleić do boków. Spód nakłuwamy widelcem, boki można ozdobić np. przyciskając do nich widelec.
Ciasto w formie wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem) lub do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto wyciągamy z lodówki, na spód wysypujemy np. groch lub obciążamy w inny sposób. Pieczemy na środkowym poziomie około 20 minut, do uzyskania złotawego koloru.
Wyciągamy z piekarnika, studzimy. Następnie spód smarujemy konfiturą, po czym nakładamy kajmak. Ja lubię gdy kajmak lekko łączy się z konfiturą. Na koniec nasz mazurek oprószamy cukrem pudrem i zdobimy kwiatami.
Smacznego