Najłatwiejsze marchewkowe babeczki Moje dzieci uwielbiają marchewkowe wypieki. Ja zresztą też 😉 Dziś mam dla was nasz sprawdzony przepis na najłatwiejsze marchewkowe babeczki. Pyszne, szybkie w przygotowaniu, idealne na deser dla małych i dużych łasuchów.
Marchewkowe babeczki można podawać same bez dekoracji lub polać je polewą czekoladową czy oprószyć cukrem pudrem. Jak wy wolicie? My je uwielbiamy w każdej postaci 😉
Odkąd mam szatkownicę Zelmotor nasze marchewkowe wypieki przygotowuję z jeszcze większą radością. No cóż… Nie lubię ścierać marchewki. Na szczęście teraz szatkownica robi to za mnie 😉 Wystarczy wrzucić marchewki i gotowe 😉 Polecam! Polska marka, świetny sprzęt.
Składniki:
- 1 pełna szklanka startej marchewki / 2 średnie marchewki*
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka M
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
- niepełna szklanka cukru (około 4/5 szklanki)
- ulubiona polewa i ozdoby
*szklanka 250 ml ma być pełna, ale nie ubijamy marchewki
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Marchewkę obieramy i ścieramy – używam do tego celu szatkownicy Zelmotor. Szybko i sprawnie.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i szczyptę cynamonu. Mieszamy składniki łyżką.
Następnie dodajemy startą marchewkę, wbijamy jajka i wlewamy olej. Mieszamy składniki łyżką do połączenia (nie za długo).
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy masę marchewkową.
Blaszkę z babeczkami wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Babeczki pieczemy około 25 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem/wykałaczką (wbijamy w ciasto). Jeśli nie jest oblepiony ciastem, babeczki marchewkowe są gotowe.
Po przestudzeniu babeczki dowolnie dekorujemy.
Smacznego
Cudowne. Bardzo fajny i prosty przepis ?
Dziękuję 🙂
Dzięki za przepis. Młody jadł, że prawie odleciał – tak się uszy trzęsły.
moje ciasto wyszło bardzo gęste, zupełnie nie lejące, tak ma być?
Ciasto będzie dość gęste. W razie potrzeby można dodać odrobinę więcej oleju.
Zrobiłam. Najlepsze babeczki marchewkowe. ciasto na początku mnie przeraziło bo gęste ale efekt był super. Dzięki za fajny przepis. Bedę wracać na blog.
Pyszne wyszły Dodałam jeszcze na wierzch krem serowy
Cieszę się, że smakowały 🙂