Uwielbiam ciasteczka. Taka mała, słodka, chrupka przyjemność, która może umilić każdą chwilę. Ciasteczka, które Wam prezentuję są naprawdę proste w przygotowaniu. Wczoraj sprawdziły się idealnie jako słodka przekąska na pełen emocji mecz Polska-Ukraina. Brawo Panowie! Oby tak dalej! A wracając do ciasteczek z marmoladą – polecam. Słodka marmolada w kruchym ciasteczku… Nic tylko jeść i sięgać po kolejne 😉
Składniki: (na około 18 ciasteczek)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 żółtka (najlepiej z wiejskich jaj)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 21/2 łyżki cukru pudru + cukier puder do oprószenia ciasteczek
- 200 g margaryny (miękkiej)
- 2 łyżeczki cukru cytrynowego (można zastąpić wanilinowym)
- twarda marmolada – u mnie wieloowocowa Jamar
Przygotowanie:
Margarynę (miękką) ucieramy dokładnie mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy obie mąki z cukrem cytrynowym. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli Wasz mikser nie daje rady połączyć w pełni masy można na koniec szybko (!) zagnieść ciasto ręką.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Uwaga! Piekarnik musi być dobrze nagrzany.
Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy szybko kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdej kuleczce robimy palcem wgłębienie.
We wgłębienia nakładamy twardą marmoladę (u mnie mniej niż 1/2 łyżeczki na ciastko).
Ciasteczka pieczemy około 25 minut do ładnego zarumienienia na środkowym poziomie piekarnika.
Jeszcze ciepłe ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.
Najłatwiejsze ciasteczka z marmoladą
Smacznego
* przepis znalazłam kilka miesięcy temu na blogu Wyborne Smaki. Podaję go z moimi uwagami i małymi zmianami.
Mój chłopak je robi, tylko na maśle 🙂 Pychotka, uwielbiam! Pozdrawiam serdecznie 🙂
🙂 Również pozdrawiam
Wspaniałe ciasteczka kochana 🙂
Dziękuję 🙂 Znikły równie szybko, jak się pojawiły.
Upiekłam były pyszne. Dziękuję za przepis. Faktycznie łatwe
Bardzo się cieszę, że ciasteczka smakowały.
Pozdrawiam serdecznie