Nadziewane tortille a la tost z sosem czosnkowym Lubicie proste i szybkie dania? My uwielbiamy. Dziś przygotowałam dla siebie i męża szybkie nadziewane tortille a la tost. Tortille nadziałam sałatą, kukurydzą, papryką i pysznym mięsiwem pieczonym. Do tego ketchup i szybki domowy sos czosnkowy. Mąż był zachwycony 😉 Prosto i smacznie. Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej 😉 Zgodzicie się?
Składniki:
- 4 tortille
- gruby plaster Mięsiwa Pieczonego z Kurnej Półki Cedrob
- kilka liści sałaty lodowej
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/3 puszki kukurydzy
- po 2 pełne łyżki startego żółtego sera na tortille
Na szybki sos czosnkowy:
- 1 ząbek czosnku
- 1 pełna łyżka majonezu
- 3 łyżki naturalnego jogurtu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sałatę rwiemy na małe kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy kukurydzę, drobno pokrojoną czerwoną paprykę i pokrojone w drobną kostkę mięsiwo. Mieszamy składniki.
Rozkładamy na płasko tortille, a następnie nacinamy każdą tortillę od środka do zewnętrznej krawędzi. Każdą tortille posypujemy startym żółtym serem i farszem z miski. Składamy tortille od wycięcia zgodnie ze wskazówkami zegara (robiąc takie nakładające się na siebie części).
Każdą tortille zapiekamy w opiekaczu.
Podajemy z ketchupem i szybkim sosem czosnkowym.
Szybki sos czosnkowy: Do miseczki ścieramy czosnek, dodajemy jogurt, majonez i doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Mieszamy.
Smacznego