Nadziewane pomidorki

Nadziewane pomidorki (3)Dziś szybki i prosty przepis na nadziewane pomidorki. Uwielbiam to czerwone warzywo właściwie w każdej postaci. Od czasu do czasu przygotowuje jednak na kolację pomidorki nadziane farszem. Dziś polecam Wam lekki i szybki farsz z białego sera, prażonych pestek dyni, rzodkiewki i innych dodatków 😉 Spróbujcie. Takie pomidorki możecie również podać na przyjęciu.

Składniki:

  • 2-3 pomidory
  • 100 g białego serka kanapkowego
  • 3-4 łyżeczki naturalnego jogurtu
  • 4 rzodkiewki
  • 4 łyżeczki prażonych pestek dyni (u mnie od Woj-len)
  • 1-2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Odcinamy górę pomidora, następnie ostrożnie wydrążamy środek tworząc miejsce na farsz.

W miseczce mieszamy biały serek kanapkowy, z pokrojoną w kostkę rzodkiewką, pestkami dyni i jogurtem (ilość jogurtu zależy od użytego rodzaju, farsz nie może być zbyt lejący). Całość doprawiamy solą i pieprzem (próbując smak).

Farsz nakładamy do wydrążonych pomidorów, wierch posypujemy szczypiorkiem i opcjonalnie zdobimy rzodkiewką.

Podajemy.

Nadziewane pomidorki

Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

 

Smacznego


Dzień polskiej żywności 2016

 

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

  1. Megly says:

    Sezon na pomidory w pełni, więc każdy przepis na wagę złota. Lubię te nasze polskie letnie pomidory. Najlepsze 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂 Miłego weekendu! 🙂

Skomentuj Megly Anuluj pisanie odpowiedzi