Dziś szybki i prosty przepis na nadziewane pomidorki. Uwielbiam to czerwone warzywo właściwie w każdej postaci. Od czasu do czasu przygotowuje jednak na kolację pomidorki nadziane farszem. Dziś polecam Wam lekki i szybki farsz z białego sera, prażonych pestek dyni, rzodkiewki i innych dodatków 😉 Spróbujcie. Takie pomidorki możecie również podać na przyjęciu.
Składniki:
- 2-3 pomidory
- 100 g białego serka kanapkowego
- 3-4 łyżeczki naturalnego jogurtu
- 4 rzodkiewki
- 4 łyżeczki prażonych pestek dyni (u mnie od Woj-len)
- 1-2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Odcinamy górę pomidora, następnie ostrożnie wydrążamy środek tworząc miejsce na farsz.
W miseczce mieszamy biały serek kanapkowy, z pokrojoną w kostkę rzodkiewką, pestkami dyni i jogurtem (ilość jogurtu zależy od użytego rodzaju, farsz nie może być zbyt lejący). Całość doprawiamy solą i pieprzem (próbując smak).
Farsz nakładamy do wydrążonych pomidorów, wierch posypujemy szczypiorkiem i opcjonalnie zdobimy rzodkiewką.
Podajemy.
Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Smacznego
Bardzo fajne danie 🙂
Dziękuje
Sezon na pomidory w pełni, więc każdy przepis na wagę złota. Lubię te nasze polskie letnie pomidory. Najlepsze 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂 Miłego weekendu! 🙂
Pyszne, chrupiące.Narobilas mi ochoty 🙂
😀