Multigrano z lekkim sosem warzywno-pieczarkowym (na jogurcie)

Multigrano z lekkim sosem warzywno-pieczarkowym (na jogurcie) (1)Dziś zapraszam Was na pyszny, a do tego zdrowszy pomysł na obiad. Multigrano z lekkim sosem warzywno-pieczarkowym (na jogurcie). Taki obiad przygotowuje się naprawdę szybko. Do tego jest lżejszy i pełen pełnowartościowych składników. Warzywa, pieczarki, jogurt i wspaniałe multigrano z siemieniem lnianym… Coś wspaniałego. Spróbujcie, szczerze polecam 🙂

Multigrano z lekkim sosem warzywno-pieczarkowym (na jogurcie) (2)

Składniki:

  • 9-10 pieczarek
  • 3 garście warzyw na patelnię*
  • 2 cm pora
  • 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
  • 1 woreczek Multigrano z siemieniem lnianym Risana
  • sól himalajska i czarny mielony pieprz do smaku
  • opcjonalnie posiekany koperek do posypania dania

*u mnie mieszanka – 30% podsmażone ziemniaki w plastrach, 70% warzyw w różnych proporcjach (brokuł, zielona fasola szparagowa, cebula biała, kukurydza, czerwona i zielona papryka)

Przygotowanie:

Multigrano z siemieniem lnianym gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (20 minut).

Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy przez 2-3 minuty na rozgrzanym oleju (lub oliwie z oliwek), doprawiając je solą i pieprzem. Następnie dodajemy 3 garście mieszanki warzyw na patelnię i posiekany por. Całość smażymy, co jakiś czas mieszając aż do zmięknięcia warzyw.

Gdy warzywa będą już gotowe, zdejmujemy patelnię z ognia i po kilku sekundach dodajemy łyżka po łyżce jogurt naturalny szybko mieszając go z resztą składników.

Na talerz wykładamy ugotowane Multigrano i nasz lekki sos warzywno-pieczarkowy. Całość można posypać posiekanym koperkiem.

Podajemy od razu.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz