Dziś zapraszam Was na pyszny, a do tego zdrowszy pomysł na obiad. Multigrano z lekkim sosem warzywno-pieczarkowym (na jogurcie). Taki obiad przygotowuje się naprawdę szybko. Do tego jest lżejszy i pełen pełnowartościowych składników. Warzywa, pieczarki, jogurt i wspaniałe multigrano z siemieniem lnianym… Coś wspaniałego. Spróbujcie, szczerze polecam 🙂
Składniki:
- 9-10 pieczarek
- 3 garście warzyw na patelnię*
- 2 cm pora
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
- 1 woreczek Multigrano z siemieniem lnianym Risana
- sól himalajska i czarny mielony pieprz do smaku
- opcjonalnie posiekany koperek do posypania dania
*u mnie mieszanka – 30% podsmażone ziemniaki w plastrach, 70% warzyw w różnych proporcjach (brokuł, zielona fasola szparagowa, cebula biała, kukurydza, czerwona i zielona papryka)
Przygotowanie:
Multigrano z siemieniem lnianym gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (20 minut).
Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy przez 2-3 minuty na rozgrzanym oleju (lub oliwie z oliwek), doprawiając je solą i pieprzem. Następnie dodajemy 3 garście mieszanki warzyw na patelnię i posiekany por. Całość smażymy, co jakiś czas mieszając aż do zmięknięcia warzyw.
Gdy warzywa będą już gotowe, zdejmujemy patelnię z ognia i po kilku sekundach dodajemy łyżka po łyżce jogurt naturalny szybko mieszając go z resztą składników.
Na talerz wykładamy ugotowane Multigrano i nasz lekki sos warzywno-pieczarkowy. Całość można posypać posiekanym koperkiem.
Podajemy od razu.
Smacznego