Muffinki z białą czekoladą Lubicie muffinki? My uwielbiamy. W szczególności moje dzieci. One kochają je jeść i robić 😉 Wczoraj na prośbę córeczki (choć remont wciąż trwa) były pyszne muffinki z białą czekoladą. Kilka składników, kilka machnięć łyżką i do piekarnika. A ile przy tym córeczka miała zabawy 😉 Polecamy i Wam. Pyszne muffinki z białą czekoladą, które z powodzeniem możecie zjeść do ulubionej kawy lub herbaty. Miłego dnia moi drodzy 🙂
Składniki:
- 300 g mąki pszennej – u mnie tortowa TOTA
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 100 ml oleju
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- garść białej czekolady w dropsach
Przygotowanie:
Do jednej miski wsypujemy mąkę, oba rodzaje cukru, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy składniki.
Do drugiej misce mieszamy olej, jajko i mleko.
Łączymy składniki z oby misek mieszając tylko do połączenia (nie za długo). Na koniec dodajemy garść białej czekolady w dropsach lub kropelkach. Krótko mieszamy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami (u nas jedna standardowa i jedna na mini muffinki). Ciasto nakładamy do papilotek (do 3/4 wysokości). Na koniec na wierzch każdej babeczki układamy jeszcze po 3-4 dropsy białej czekolady (córeczka układała różnie ;)).
Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez około 25-30 minut. Czas może być różny w zależności od piekarnika, dlatego zawsze pieczemy do tzw. suchego patyczka i obserwujemy nasze muffinki.
Smacznego
Wyglądają pysznie
Polecam 🙂
Cudne muffinki <3
Dziękuję 🙂
Pychotka ?
🙂