Muffinki z białą czekoladą

Muffinki z białą czekoladą Lubicie muffinki? My uwielbiamy. W szczególności moje dzieci. One kochają je jeść i robić 😉 Wczoraj na prośbę córeczki (choć remont wciąż trwa) były pyszne muffinki z białą czekoladą. Kilka składników, kilka machnięć łyżką i do piekarnika. A ile przy tym córeczka miała zabawy 😉 Polecamy i Wam. Pyszne muffinki z białą czekoladą, które z powodzeniem możecie zjeść do ulubionej kawy lub herbaty. Miłego dnia moi drodzy 🙂

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej – u mnie tortowa TOTA
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • garść białej czekolady w dropsach

Przygotowanie:

Do jednej miski wsypujemy mąkę, oba rodzaje cukru, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy składniki.

Do drugiej misce mieszamy olej, jajko i mleko.

Łączymy składniki z oby misek mieszając tylko do połączenia (nie za długo). Na koniec dodajemy garść białej czekolady w dropsach lub kropelkach. Krótko mieszamy.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami (u nas jedna standardowa i jedna na mini muffinki). Ciasto nakładamy do papilotek (do 3/4 wysokości). Na koniec na wierzch każdej babeczki układamy jeszcze po 3-4 dropsy białej czekolady (córeczka układała różnie ;)).

Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez około 25-30 minut. Czas może być różny w zależności od piekarnika, dlatego zawsze pieczemy do tzw. suchego patyczka i obserwujemy nasze muffinki.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Aga Anuluj pisanie odpowiedzi