Dziś zapraszam Was na proste, pyszne i naprawdę sycące danie. Młoda kapusta z kiełbasą jałowcową, papryką i pieczarkami, to idealny majowy obiad. Osobiście uwielbiam takie dania i zjadam je bezpośrednio z garnka od po prostu z kromką świeżego pieczywa. I… nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba 😉 Spróbujcie i Wy, polecam.
Składniki:
- 1 młoda kapusta
- około 2 i 1/2 szklanki wody
- 5 pieczarek
- 1/4 żółtej papryki
- 1 kiełbasa jałowcowa Duda
- 3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1 czerwona cebula
- około 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki miękkiego masła
- czarny mielony pieprz
- sól
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy lub kroimy (ja robię to niedbale, wolę większe kawałki). Przekładamy do garnka, lekko ugniatamy i zalewamy wodą do wysokości kapusty (u mnie 2 i 1/2 szklanki). Solimy i gotujemy około 5 minut.
Na patelni lub garnku podsmażamy na oleju pokrojoną cebulkę. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokroją kiełbasę jałowcową (w kostkę lub półplasterki). Doprawiamy całość solą i pieprzem. Mieszając smażymy kilka minut.
Następnie dodajemy naszą młodą kapustę. Ja robię to bezpośrednio z garnka łyżką cedzakową. Kapusty nie dodajemy z całą wodą, ale też nie odcedzamy jej całkiem (ta niewielka ilość wody jest nam potrzebna). Mieszamy kapustę z resztą składników. Dodajemy 2 łyżeczki miękkiego masła, doprawiamy słodką czerwoną papryką i mieszając podsmażamy z 5 minut. Następnie przykrywamy garnek/patelnię pokrywką i dusimy całość aż kapusta zmięknie i przejmie cały smak przypraw (powinniśmy uzyskać miękko kapustkę pełną smaku i małą ilość a la sosu, w którym można maczać chleb 😉 ) Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy pieprzem i/lub solą i jeszcze chwilę dusimy.
Podajemy ze świeżym pieczywem lub innymi dodatkami.
Smacznego