Młoda kapusta z krakowską i pieczarkami Prosty i szybki pomysł na obiad. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie dania. Dania, przy których jest tak mało pracy, a są w rezultacie tak pyszne. Zawsze czekam z niecierpliwością, aż pojawi się młoda kapusta. Robię z niej najróżniejsze dania, np. łazanki, gołąbki bez zawijania (klik) lub surówkę. Po prostu ją uwielbiam.
Dzisiejsza młoda kapusta z krakowską i pieczarkami , to danie proste ale naprawdę pyszne. Smaku nadaje pyszna kiełbasa krakowska z Wędzarni Marózek. Polecam jako dodatek do dań, jak i od tak na kanapkę 😉 Mój mąż ją uwielbia. Tak przygotowaną młodą kapustę możecie podać z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Polecam Wam mój przepis na domowe bułki (klik).
Składniki:
- 1 mała młoda kapusta
- większy kawałek kiełbasy krakowskiej – polecam krakowską z Wędzarni Marózek
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 6 pieczarek
- 2-3 szczypty słodkiej czerwonej papryki
- 2 szczypty majeranku
- czarny mielony pieprz i sól do smaku
Uwaga! Na kod rabatowy: Słodkie okruszki otrzymacie 20% rabatu na zakupy na https://wedzarniamarozek.pl, Kod ważny do 12.04
ZAWSZE ŚWIEŻE WĘDLINY!
Przygotowanie:
Młodą kapustę kroimy (można ją drobniej poszatkować niż u mnie, kwestia upodobań). Przekładamy do małego garnka, lekko ugniatamy i zalewamy wodą do wysokości kapusty. Lekko solimy i gotujemy przez około 5-6 minut.
Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. Kiełbasę kroimy w kostkę. Smażymy przez kilka minut na oliwie, pod koniec doprawiając 2 szczyptami pieprzu i niewielką ilością soli. Mieszamy.
Dodajemy masło i po chwili naszą kapustę z niewielką ilością wody z gotowania, majeranek i słodką czerwoną paprykę. Mieszamy składniki i podsmażamy całość około 4-5 minut. Następnie przykrywamy garnek/patelnię pokrywką i dusimy całość, aż kapusta zmięknie i przejmie cały smak przypraw (powinniśmy uzyskać miękko kapustkę pełną smaku i małą ilość a la sosu). Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy pieprzem i/lub solą i jeszcze chwilę dusimy.
Tak przygotowaną młodą kapustę można podać np. ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.
Smacznego
Fajny pomysł 🙂 Szybkie i smakowite danie 🙂 Nie znam tej konkretnej kiełbaski, ale krakowską lubię bardzo 🙂
Polecam 🙂