Uwielbiam małe babeczki (muffiny). Za ich prostotę, smak i… za to, że zawsze ich pieczenie daje tle radości mojej córeczce. To najpiękniejszy widok i niezapomniane chwile, gdy małe rączki kręcą łyżką masę, nieporadnie nakładają ją do foremek i… pomagają w wałkowaniu cukrowych dekoracji. Za to właśnie uwielbiam te małe babeczki. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne, szybkie, rozpływające się w ustach mleczne babeczki z ananasem. A żeby te małe słodkości cieszyły jeszcze bardziej część z nich udekorowałyśmy (z córeczką) masą cukrową tworząc na nich uroczą zieloną łączkę.
Składniki: (na 9 babeczek)
- 1 jajko klasy L
- 3/4 szklanki mleka (u mni2 2%)
- 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 31/2 plastra ananasa z puszki + 1 łyżeczka mąki
- dekoracja: masa plastyczna zielona, barwnik w sprayu (u mnie żółty), opcjonalnie różowe (lub inne) perełki
Przygotowanie:
Do mniejszej miski wbijamy jajko, wlewamy mleko. dodajemy małą szczyptę soli i olej. Całość dokładnie mieszamy np. widelcem.
W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę dobrze jest wcześniej przesiać, wówczas babeczki lepiej wyrosną).
Do suchych składników wlewamy mokre i całość mieszamy (nie za dokładnie).
Plastry ananasa osuszamy ręcznikiem papierowym, tniemy na ćwiartki i wrzucamy do miseczki. Całość oprószamy mąką (około 1 łyżeczki).
Do przygotowanych papilotek (u mnie dość sztywne), którymi wykładamy formę na muffinki, wkładamy po 1 łyżce masy. Następnie dajemy po 2 ćwiartki ananasa i całość przykrywamy łyżką masy.
Babeczki pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut (czas zależny od piekarnika, stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem). Po tym czasie wyciągamy z piekarnika.
Dekoracje:
Masę cukrową wyrabiamy chwile w rękach, następnie rozwałkujemy cienko na blacie. Wycinamy koło odrobinę większe niż babeczki (można sprawdzić wielkość w stosunku do papilotek). Następnie mocniej przyciskając robimy wzór na babeczkach za pomocą specjalnego wałka. Cukrowe ozdoby delikatnie przekładamy na jeszcze ciepłe babeczki lekko dociskając. Aby uzyskać ładniejszy połysk masę cukrową można spryskać barwnikiem w spray (u mnie żółty). Dodatkowo masę można ozdobić jadalnymi perełkami.
Masę cukrową (w najróżniejszych barwach) i barwniki w sprayu, które nadają jej połysku możecie nabyć w sklepie Cukieteria.pl
Mleczne babeczki z ananasem ze słodką zieloną łączką
Smacznego
Ale świetny wałek. Przydałby mi się taki. Porywam zieloną 😀 Pozdrowionka cieplutkie 🙂
Ten wałek to jedna z moich pierwszych nagród w konkursie kulinarnym 🙂 Piękny, przydatny i … mam do niego niesamowity sentyment 😀
Jaki fajny gadżet ten barwnik w sprayu 🙂 Połysk nadaje przeapetyczny 🙂
Też mi się bardzo podoba. Wygodny i prosty w użyciu.