Mleczna kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem Dziś mam dla Was pyszną i zdrową propozycję, która sprawdzi się zarówno na śniadanie, deser czy kolację. Lubicie kaszę jaglaną? Nie od dziś wiadomo, że jest zdrowa. Ale źle przygotowana może nie przypaść do gustu każdemu. Jeśli jeszcze nigdy jej nie jedliście lub po prostu szukacie prostych inspiracji, to polecam Wam dzisiejszą wersję. Kasza jaglana przygotowana na mleku z dodatkiem jabłka i cynamonu, to jedna z moich ulubionych wersji (poza kokosową, którą serdecznie Wam polecam – przepis znajdziecie tutaj). Kasza jaglana jest też świetnym dodatkiem do obiadu –tu znajdziecie wersję z bukietem warzyw. Spróbujcie.
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej – u mnie extra prażona
- około 1,5 szklanki mleka
- mała szczypta soli*
- 1 jabłko
- 2 duże szczypty cynamonu*
- miód do smaku (płynny)*
- 1/2 małego banana
Przygotowanie:
Kaszę przepłukujemy 2-3 razy na sitku. Przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem (najpierw 1 szklanką), dodajemy cynamon i małą szczyptę soli. Gotujemy na małym ogniu, w razie potrzeby dolewając w trakcie mleko (moja wersja kaszy gotowała się około 10 minut). Pod koniec gotowania do kaszy dodajemy obrane i starce na dużych oczkach jabłko, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zostawiamy na chwilę w garnku pod przykryciem. Przed podaniem dosładzamy do smaku miodem, mieszamy i rozkładamy do pucharków. Na wierzch układamy plasterki banana.
Smacznego
Dobrej jakości przyprawy i miód możecie nabyć w sklepie Skworcu. Przystępne ceny!