Mleczna babka kukurydziana

mleczna-babka-kukurydzianaUwielbiam babki. Dziś prezentuję Wam kolejny przepis na to pyszne ciasto – mleczna babka kukurydziana. To pyszna żółciutka babka w sam raz do kawy lub herbaty. Nie za słodkie ciasto, które umila popołudnia. Szczególnie te pochmurne i deszczowe. Czasem nic nie poprawia lepiej humoru niż domowy pyszny wypiek. Babkę możecie podac w towarzystwie czerwonych malin, kleksa bitej śmietany itp. Spróbujcie.

Składniki: (na keksówkę, u mnie kopertowa 20x12x8 cm)

  • 2/3 szklanki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO)
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki budyniu śmietankowego bez cukru (proszek)
  • 4 jajka (u mnie wiejskie)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie 2%)
  • 2 łyżki oleju
  • mała szczypta soli
  • cukier puder

Przygotowanie:

Do miski dodajemy mąkę kukurydzianą (ja zawsze ją przesiewam), pszenną, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 3 łyżeczki budyniu (proszek), całość mieszamy łyżką.

W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Do ubitych białek miksując już na małych obrotach wsypujemy powoli cukier. Następnie (ciągle miksując) dodajemy żółtka (jedno po drugim). Nie przerywając miksowania dodajemy ciepłe (! nie gorące) mleko i 2 łyżki oleju.

Na koniec do naszej masy wsypujemy powoli nasze suche składniki (mieszankę mąk, z proszkiem do pieczenia i budyniem). Masa powinna być jednolita, ale dość rzadka.

Masę przelewamy do wysmarowanej i obsypanej kaszą manną keksówki.

mleczna-babka-kukurydziana-przygotowanie

Mleczną babkę kukurydzianą pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.

Po wystudzeniu i wyjęciu z foremki babkę oprószamy solidnie cukrem pudrem. Jak wszystkie babki przechowujemy ją pod przykryciem (nabiera wilgotności).

mleczna-babka-kukurydziana-2

Moi drodzy, jeśli skorzystaliście z przepisu prześlijcie proszę zdjęcie na mój mail lub za pośrednictwem Facebook.

Zdjęcie umieszczę w galerii „Czytelnicy pieką/gotują” na blogu.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

18 comments

Skomentuj Pati Anuluj pisanie odpowiedzi