Uwielbiam ciasteczka. Dziś polecam Wam bardzo szybki i łatwy przepis na miodowo jogurtowe ciasteczka kuleczki. Przygotowuje je zazwyczaj, gdy bardzo mi się spieszy, a potrzebujemy odrobiny słodyczy 😉 Tak też było przed naszym wakacyjnym wyjazdem w góry. Pakowanie całej rodziny, długa droga przed nami, kanapki ze zdrowymi dodatkami, soczki, jabłuszka i po prostu nie mogło zabraknąć jakiegoś słodkiego akcentu. Te ciasteczka sprawdziły się idealnie. W sam raz do zabrania w podróż, idealne dla zmęczonej podróżą rodziny domagającej się słodyczy 😉 Choć miodowo jogurtowe ciasteczka kuleczki nie grzeszą urodą, to na szczęście rekompensują to smakiem. Spróbujcie i Wy.
Składniki:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 1/2 łyżki płynnego miodu (u mnie lipowy)
- 50 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko (jajko klasy M)
- 1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka (do posmarowania ciasteczek)
- cukier puder po posypania po wierzchu
Przygotowanie:
Do miski wkładamy masło, siekamy je. Następnie wlewamy 3 łyżki jogurtu naturalnego i miód, mieszamy lekko łyżką. Dodajemy żółtko oraz 1 3/4 szklanki mąki. Zaczynamy zagniatać ciasto. W razie potrzeby dosypujemy resztę mąki.
Ciasto zagniatamy tak długo, aż całe masło połączy się ze wszystkimi składnikami. Ciasto ma mieć gładką konsystencję i nie powinno się lepić do rąk.
Z ciasta zagniatamy kulę. Rwiemy z niej kawałki z których tworzymy małe kulki, każdą spłaszczamy lekko w dłoniach i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każde ciasto smarujemy lekko mlekiem (np. pędzelkiem).
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut (do zarumienienia). Podczas pieczenia rosną tworząc kuleczki.
Jeszcze ciepłe ciasteczka posypujemy delikatnie cukrem pudrem.
Ciasteczka są miękkie i puszyste.
Smacznego
*przepis własny, zdjęcia wykonane w pośpiechu tuż przed podróżą 😉
Jestem pewna, że smakowały wybornie 🙂
🙂 oj tak – czasem w prostocie tkwi siła