Jak śniadanie, to… miodowe placuszki z płatkami owsianymi. Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne dla małych i dużych domowników. Wystarczy kilka chwil, aby przygotować pełnowartościowe śniadanie. Placuszki zazwyczaj podaję dodatkowo polane miodem. Dziś w wersji z cukrem pudrem. A jak miód… to polecam Wam zajrzeć do pasieki Miodolandia. Duże miody w przystępnych cenach. Smak, jakość i tradycja
Składniki:
- około 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki miodu – u mnie wielokwiatowy Miodolandia
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mleka
- odrobina oleju do smażenia
- 1 jajko
Przygotowanie:
Miód podgrzać – ma być płynny.
Do miski wsypać mąkę z proszkiem (najpierw warto wsypać ciut mniej mąki, masa ma być ciut gęstsza od ciasta naleśnikowego) do pieczenia, dodać płynny miód, płatki owsiane, jajko i mleko. Całość dokładnie wymieszać.
Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Placuszki podajemy oprószone cukrem pudrem, polane miodem lub z owocami (polecam w sezonie podać je z truskawkami).
Smacznego
Cudowne placuszki 🙂