Lubicie placki? A piernika i miód? Jeśli na oba pytania (tak jak ja) odpowiadacie zdecydowane „tak”, to na pewno skusicie się na pyszne miodowe placuszki o smaku piernika. Wspaniała śniadaniowa propozycja, która mi osobiście przypomina cudowne świąteczne smaki. Spróbujcie.
Do przygotowania placuszków użyłam gęstego miodu spadziowego z drzew iglastych z Pasieki Ambrozja.
Miodowe placuszki o smaku piernika – przepis własny

Miodowe placuszki o smaku piernika
2016-05-01 01:15:28

Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 1 1/3 szklanki mąki
- 3/4 - 1 łyżka gęstego miodu spadziowego z drzew iglastych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki kakao
- 1 jajko klasy M
- 3/4 szklanki mleka
- odrobina oleju do smażenia
- do podania: cukier puder i domowa kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy miód (ilość zależy od słodkości jaką preferujecie), znów mieszamy. Na koniec wbijamy całe jajko i dolewamy mleko, całość dokładnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
- Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, następnie zmniejszamy gaz. Placuszki smażymy na małym gazie z obu stron (powinny rosnąć w trakcie smażenia).
- Podajemy posypane cukrem pudrem i odrobiną domowej pomarańczowej skórki kandyzowanej.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/