Serniczki z ricotty z wiśniami
Dziś mam dla Was kolejny szybki pomysł na deser. Mini serniczki z ricotty z wiśniami. Proste w przygotowaniu, idealne na 2 kęsy ? Ja uwielbiam takie małe wersje serników. Moja rodzina zresztą też. Polecam i Wam takie mini serniczki ?
Miłego dnia moi drodzy ?
Składniki:
- 250 g serka ricotta
- 1,5 łyżki śmietankowe budyniu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2,5 – 3 łyżki cukru pudru
- 1 białko jajka M
- wiśnie z syropu
- małe biszkopciki
- niewielka ilość mleka
Przygotowanie:
Białko ubijamy na sztywno.
W misce miksujemy ser ricotta, cukier puder, budyń (proszek) i ekstrakt waniliowy. Dodajemy nasze ubite białko i mieszamy lub krótko miksujemy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
Biszkopciki maczamy krótko w mleku i wykładamy na spód. Na biszkopty wykładamy po czubatej łyżce masy serowej.
Na wierzch układamy po 2 wiśnie z syropu.
Serniczki pieczemy około 25-30 minut w nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) piekarniku.
Po przestudzeniu serniczki należy włożyć na jakiś czas do lodówki. Wówczas będą miały bardziej zwartą konsystencję i łatwiej będzie
ściągnąć papilotki.
Rada: Serniczki można też upiec w silikonowych foremkach na babeczki.
Smacznego
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Pozdrawiam
Polecam kiedyś takie upiec 🙂