Mini serniczki – pyszny przepis

Mini serniczki – pyszny przepis

Dziś mam dla Was przepis na mini serniczki z markizami. To takie małe sernikowe babeczki, które rozpływają się w ustach. Na spodzie każdej sernikowej babeczki umieszczamy jedno ciasteczko (markizę z nadzieniem). Całość wychodzi przepyszna. Można je podawać bez dodatków lub ozdobić np. kleksem bitej śmietany i borówkami.

Takie mini serniczki to idealny pomysł na szybki deser do kawy, pyszne małe słodkości na przyjęcia lub spotkanie przy lamce dobrego wina. Oczywiście bardzo je lubią też maluszki 😉 U nas jedna porcja poszła na stół dla dorosłych, a jedna dla dzieci. 

Koniecznie spróbujcie 🙂

Składniki: (na 12 szt)

  • 500 g sera na sernik z wiaderka
  • 1 budyń waniliowy 40 g
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jajka klasy M
  • ciasteczka markizy 12 sztuk (u mnie markizy z nadzieniem o smaku cytrynowym)
  • ulubione dodatki do podania, np. bita śmietana i borówki

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski przekładamy ser na sernik, dodajemy budyń (proszek), cukier i wbijamy 3 jajka.

Wszystko krótko miksujemy (tylko do połączenia składników).

Formę na muffinki (ja użyłam dwóch – nie miałam akurat tej z 12 miejscami) wykładamy papilotkami. Na spód każdej papilotki wkładamy po 1 markizie. Następnie nakładamy po 2-3 łyżki masy serowej (ilość zależy od wielkości foremek, u mnie 3 łyżki).

Jedną porcję mini serników przygotowałam specjalnie dla dzieci. Córeczka dzielnie mi pomagała 🙂

Mini serniczki pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25-30 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Serniczki należy obserwować. Studzimy je w lekko uchylonym piekarniku. Potem na kratce. Gdy mini serniczki całkiem wystygną najlepiej włożyć je na minimum godzinę do lodówki.

Serniczki podajemy same lub z ulubionymi dodatkami np. kleksem bitej śmietany i borówkami.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz