Mini pulpeciki w sosie z kluseczkami

Mini pulpeciki w sosie z kluseczkami obiad przepis

Mini pulpeciki w sosie z kluseczkami. Dziś mam dla Was propozycję na pyszny obiad dla całej rodziny. Mini pulpeciki w sosie z kluseczkami. Kluseczki możecie przygotować z ziemniaków z dnia poprzedniego, co pozwoli Wam zaoszczędzić i czas i pieniądze. Całość jest naprawdę sycąca i co najważniejsze pyszna. Moja rodzina bardzo lubi takie obiady. Mini pulpeciki w sosie możecie oczywiście również podać np. z samymi ziemniakami (będzie wtedy szybciej), ale ja polecam Wam jednak spróbować wersji z kluseczkami.

 Zachęcam do odwiedzin i skorzystania z kodu rabatowego na zakupy w sklepie gryczanka.pl KOD 3081 (kod ważny do końca 2017 roku)

gryczanka-logo3a

 

Składniki:

Na pulpeciki:

  • 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowe lub z szynki)
  • 1 jajko klasy M
  • 3 pełne łyżki bułki tartej ze złocistym lnem mielonym – do nabycia w Gryczanka.pl
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 pełna łyżka suszonej cebuli – do nabycia w Gryczanka.pl
  • nieduża ilość oleju do obsmażenia pulpecików

Na sos:

  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 2 pełne łyżeczki musztardy z całymi ziarnami BIO – do nabycia w Gryczanka.pl
  • 3 łyżeczki (z górką) przecieru
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej + nieduża ilość wody do rozrobienia

Na kluseczki:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków (mogą być z dnia poprzedniego) /waga po obraniu
  • 1 szklanka mąki np. poznańskiej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko klasy L
  • 20 g słoniny (można pominąć)
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Pulpeciki:

Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, suszoną cebulę i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką. Z masy formujemy malutkie pulpeciki. Obsmażamy je chwilę na niewielkiej ilości oleju. Gdy się rumienią z jednej strony, obracamy na drugą np. łyżką.

Do pulpecików dolewamy nasz bulion. Przykrywamy pokrywką i gotujemy tak całość kilka minut (około 7-8 minut). W międzyczasie warto lekko „potrząsnąć/ruszyć” z 1-2 razy garnkiem, aby pulpeciki się przemieściły. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, musztardę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu (ja w tym czasie przygotowuję kluseczki, miałam ziemniaki z dnia poprzedniego), pod koniec zagęszczamy nasz sos rozrobioną w niewielkiej ilość wody mąką ziemniaczaną. Gotujemy jeszcze chwilę, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy.

Kluseczki:

Ziemniaki i stopioną słoninę ze skwarkami mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy do miski, dodajemy oba rodzaje mąki, jajko i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy długie wałeczki (na blacie obsypanym mąką), a z tych formujemy małe kluseczki w rękach lub po prostu kroimy nożem. Do gotującej wody z dodatkiem soli wrzucamy stopniowo (partiami) nasze kluski. Kluski gotujemy około 2 minut od czasu wypłynięcia.

Gorące kluseczki podajemy z sosem i pulpecikami.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Natalia Anuluj pisanie odpowiedzi