Mini placuszki
Dziś mam dla Was przepis na pyszne mini placuszki. Naturalnie słodkie co zapewnia dodatek banana. Idealny pomysł na śniadanie dla małych i dużych łasuchów ?? Ja podaje je najczęściej z plasterkami świeżego banana, listkami mięty, odrobiną słodkiego syropu lub miodu (można pominąć) i chrupiącym dodatkiem. Tu królowały migdały w czekoladzie. A Wy z czym najchętniej podajecie śniadaniowe placuszki?
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajka M
- 3 łyżki jogurtu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g banana (waga po obraniu) / najlepiej mocno dojrzałego
- ulubione dodatki do podania: u mnie migdały w czekoladzie, plasterki świeżego banana i listki mięty
Przygotowanie:
Banana rozgniatamy dokładnie widelcem. Do banana dodajemy jajko, dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec jogurt, mieszamy. Masa powinna być dość gęsta.
Placuszki smażymy na suchej patelni na małym ogniu. Przed pierwszym smażeniem można delikatnie skropić patelnię oliwą lub olejem.
U mnie jedna łyżeczka masy, to jeden mały placuszek. Placuszki smażę cierpliwie na małym ogniu odwracając je w trakcie dwukrotnie. Placuszki powinny być złociste z wierzchu i dopieczone w środku.
Mini bananowe placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie migdały w czekoladzie, plasterki banana i listki mięty. Przed podaniem można placuszki oblać miodem lub ulubionym syropem np. z agawy lub klonowym.
Smacznego