Mini pizza na bezglutenowej mieszance mąk

Mini pizza na bezglutenowej mieszance mąk Witajcie moi drodzy. Próbowaliście kiedyś bezglutenowej pizzy? Ja miałam okazję przygotowywać ją kilka razy na przyjazd mojej koleżanki. Dziś znów taka pizza gości na moim stole. Tym razem w wersji mini. To idealna propozycja nie tylko dla osób, które wykluczyły gluten ze swojej diety, ale też dla tych, którzy szukają ciut zdrowszych przepisów. Spód do pizzy przygotowałam na bezglutenowej mieszance, która w składzie ma m.in. mąkę gryczaną, ryżową i skrobię kukurydzianą. Do bezglutenowej pizzy doskonale smakuje lekki sos czosnkowy (na bazie gęstego jogurtu) i prosty sos pomidorowo-bazyliowy. Spróbujcie.

Składniki:

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy 250 g bezglutenowej mieszanki mąk, dodajemy małą szczyptę cukru, suche drożdże i odrobinę soli. Wlewamy około 100 g letniej wody i mieszamy wstępnie składniki łyżką. Następnie wyrabiamy ręką, w razie potrzeby dolewając wody lub podsypując rękę mąką. Ciasto powinno być gładkie i dość elastyczne.

Ciasto odstawiamy pod przykrycie na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Z ciasta formujemy małą pizze. Ja wyłożyłam ciasto na małej 20 cm blaszce (można rozgnieść ciasto bardziej, wówczas pizza wyjdzie cieńsza). Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy, układamy ulubione dodatki (u mnie dziś tylko pokrojona papryka i plasterki ogórka) i posypujemy całość serem lub układamy plasterki sera. Wierzch posypujemy szczyptą bazylii.

Pizze wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy do lekkiego zarumienienia (widoczne po bokach) około 20-25 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Pod koniec można włączyć na chwilę termoobieg.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz