Mini pancakes dla dzieci

Mini pancakes dla dzieci – przepis na drugie śniadanie

Czy wasze dzieci lubią placuszki? Moje kochają. Małe pancakes te zawsze dobry pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie. Dzieci właśnie wróciły do szkoły, dlatego ostatnio ich ukochane waniliowe placuszki najczęściej pakuje do śniadaniówek. W naszym domu dobrej jakości lunch boxy dla dzieci to podstawa. Mój synek upodobał sobie w szczególności uroczy pojemnik na lunch Monbento Gram. To małe niebieskie pudełko (600 ml pojemności) na śniadanie ma nawet możliwość personalizacji. Transparentne okienko na górnej pokrywie jest miejscem, w którym synek wkłada jeden z 4 wizerunków ulubionego bohatera. Oczywiście można też tam umieścić karteczkę z imieniem dziecka. Małe, lekkie i poręczne. Śmiało zmieścimy w nim porcję ulubionych placuszków. 

Dlaczego warto postawić na dobrej jakości lunch box?

W moim domu dobrej jakości lunch box to podstawa. Z pudełek na drugie śniadanie korzystają nie tylko dzieci, ale też mój mąż i ja. Do pracy, do szkoły, na wycieczkę. Mam kilka takich pojemników. Które są najlepsze? Na pewno mogę wam polecić Monbento lunch box. To jakość, styl i precyzja wykonania. Osobiście bardzo lubię produkty tej firmy. Wyróżnia je przede wszystkim oryginalny design inspirowany kulturą japońską. W ofercie producenta znaleźć możemy nie tylko wyjątkowe lunch boxy, wyjątkowy monbento termos, ale też sztućce czy kubki. Uwagę przykuwa nawet stylowa monbento butelka. Takie produkty warto mieć w swoich szafkach. Wszystko po to, by ulubione posiłki czy napoje móc spokojnie i z przyjemnością jeść też poza domem. 

Jak przygotować mini pancakes do szkoły?

Przygotowanie placuszków do szkoły nie jest trudne i śmiało można je zrobić rano. Placuszki z tego przepisu smażymy bez tłuszczu. Pachnące wanilią, miękkie, idealne na ciepłe, dobrze smakują również, gdy przestygną. Najlepiej podawać je w towarzystwie świeżych, słodkich owoców, jak maliny czy truskawki. Polecam. Moje dzieci je uwielbiają. 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 małe jajka klasy M
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Ulubione dodatki: u nas świeże maliny

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wlewamy mleko, wbijamy jajka i dodajemy cukier. 

Wszystkie składniki mieszamy ręczną trzepaczką do uzyskania jednolitej masy (bez grudek). Można też wszystko zmiksować mikserem.

Rozgrzewamy patelnię i smażymy nasze pancakes na małym ogniu z obu stron na jasnobrązowy kolor. Placuszki smażymy bez tłuszczu.

Wielkość placuszków zależy od upodobań naszych pociech. Moje dzieci lubią małe pancakes (maksymalnie 1 łyżka stołowa masy, często też smażę jeszcze mniejsze placuszki – pół łyżki masy).

Mini pancakes przekładamy do lunch boxa, dodajemy kilka malin i listków świeżej mięty (jeśli dzieci lubią). Drugie śniadanie do szkoły gotowe.

Uwaga! Z podanych składników wyjdą 3 porcje placuszków. Ja resztę placuszków spakowałam drugiemu dziecku do szkoły, a trzecią porcję przeznaczyłam dla siebie 😉 Jeśli chcecie przygotować tylko jedną porcję musicie zmniejszyć odpowiednio ilość składników.

Smacznego

Wpis powstał we współpracy z Garneczki.pl

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz