Mini pączki z konfiturą

Mini pączki z konfiturą

Witajcie moi drodzy 🙂 Dziś mam dla Was przepis na pyszny deser do kawy lub herbaty. Mini pączki z konfiturą. Proste w przygotowaniu, idealne na każdą okazję. Uwielbiane przez małych i dużych 😉 U mnie dziś w dwóch wersjach. Dla dzieci mini pączki z konfiturą z malin, a dla dorosłych nadziane malinami z rumem 😉 Obie wersje przepyszne. Polecam.

A skąd takie wyjątkowe konfitury?

Polecam Wam zajrzeć na stronę https://spichlerz24.pl/ Tu znajdziecie konfitury, które nie tylko cieszą smakiem, ale też składem. Bez zbędnych dodatków. Pysznie i naprawdę owocowe 😉 A wybór smaków aż cieszy – od tradycyjnej z malin, truskawek, borówek czy owoców leśnych, aż po takie perełki jak konfitura z mango czy papai. Jeśli nie wiecie, który smak wybrać przejdźcie do zakładki Spichlerz w miniaturze. 40 g mini konfitury i inne produkty idealne na spróbowanie 😉 Polecam Wam Spichlerz. Tu miejsce pełne smaku 🙂

Sprawdźcie całą ofertą (miody, syropy, konfitury, owoce w syropie, przetwory warzywne).

Składniki:

  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • konfitura z malin Spichlerz*
  • olej do smażenia
  • cukier puder

*część nadziałam też konfiturą maliny z rumem Spichlerz (wersja dla dorosłych)

Przygotowanie:

Do miski przekładamy cały serek homogenizowany, wbijamy 2 jajka i wszystko mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę z sodą. Mieszamy składniki do powstania gęstej masy.

W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej.

Łyżeczką do herbaty nabieramy ciasto i wykładamy je na rozgrzany olej. Podczas smażenia pączki rosną i nabierają ładniejszych kształtów. Pączki smażymy z obu stron na złoto. W trakcie smażenia powinny się same obracać, jeśli tak nie jest to pomagamy im łyżeczką.

Uwaga! Nie smażymy na zbyt mocnym ogniu, bo pączki spalą się z wierzchu, a będą niedopieczone w środku.

Pączki odsączamy na ręczniku papierowym. A następnie nadziewamy konfiturą. Ilość zależy od upodobań.

Tak przygotowane mini pączki z konfiturą układamy na talerzu i obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi