Mini pączki na kwaśnej śmietanie

Mini pączki na śmietanie – prosty przepis

Dziś polecam Wam pyszne śmietanowe mini pączki. Takie mini pączki na kwaśnej śmietanie, to idealna propozycja na przyjęcie, sylwestra, do kibicowania lub gdy po prostu najdzie nas ochota na coś słodkiego ? Są naprawdę pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Kilka podstawowych składników, kwaśna śmietana 18% i już można robić mini pączusie. Polecam.



Składniki:

  • 200 g śmietany 18% (kwaśna, gęsta)
  • 200 g mąki pszennej – u mnie tortowa TOTA
  • 2 jajka (ja miałam klasy M)
  • 3 łyżki cukru  (u mnie waniliowy, może być pół na pół ze zwykłym itd)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, śmietanę i jajka. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Masa powinna być jednolita i gęsta.

Rozgrzewamy olej, średni płomień.

Małą łyżeczką nabieramy porcje ciasta i za pomocą drugiej wkładamy ciasto do gorącego oleju. Pączusie powinny podczas smażenia ładnie rosnąć. Smażymy je z obu stron na złoty kolor, obracamy na drugą stronę łyżką.

Uwaga! Jeśli pączki zbyt szybko się smażą (robią się za szybko mocno brązowe), to należy zmniejszyć płomień pod patelnią/garnkiem.

Usmażone pączki układamy na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Jogurtowe pączki przekładamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Wpis we współpracy z TOTA

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz