Macie czasem nieodpartą ochotę na coś słodkiego? Ale nie chcecie przy tym piec blachy ciasta. Ja wtedy robię takie mini ciasta czekoladowe ze słodką niespodzianką. Kilka składników, kilka machnięć łyżką i już tylko czekać, aż się upieką. Do tego słodka czapeczka z bitej śmietany i… no cóż niebo w ustach 😉 Spróbujcie i Wy.
Składniki: (na 2-3 sztuki w zależności od użytej kokilki – u mnie 8,5 cm)
- 2 łyżki masła
- 2 czubate łyżki nutelli
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko M
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 czubate łyżeczki dżemu ananas z marakują Stovit
- bita śmietana i kakao do dekoracji
Przygotowanie:
W garnuszku rozpuszczamy masło z nutellą, mieszając. Studzimy, dolewamy mleko, mieszamy dokładnie. Następnie wbijamy całe jajko, dokładnie mieszamy. Dodajemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy do kokilek (do około 1/2 wysokości). Następnie na masę wykładamy 1 czubatą łyżeczkę dżemu, całość przykrywamy resztą masy (kokilki nie powinny być zapełnione w pełni – najlepiej do około 3/4 wysokości).
Tak przygotowane mini ciasta wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy do tzw. suchego patyczka (około 30-35 minut – czas pieczenia może być krótszy/dłuższy w zależności od wielkości kokilek i piekarnika). Podajemy z porcją bitej śmietany posypanej kakao.
Smacznego
Mmm muszą być pyszne 😀
?
Mniam jakie pyszności 🙂
☺
Piękne ciasteczka w przezroczystych kokilkach 🙂 kusząco wyglądają 🙂
Dziękuję 🙂