Mini burgery drobiowe Dziś zapraszam Was na przepis na mini burgery domowe. Takie mini burgery idealnie sprawdzą się na przyjęciu, spotkaniu z przyjaciółmi, a nawet w formie obiadu wraz z porcją frytek. U mnie takie mini burgery zawsze cieszą się dużą popularnością i znikają w mgnieniu oka. Polecam. Od czasu do czasu warto sięgnąć po taki prosty i szybki pomysł.
P.s. Oczywiście możecie też przygotować burgery większych rozmiarów 😉 Ja ostatnio uwielbiam takie małe burgery na „dwa gryzy”. Niedługo postaram się Wam też podać przepis na domowe bułeczki do takich hamburgerów (tu skorzystałam w gotowych).
A jeśli szukacie innych przepisów/pomysłów na przekąski i dania na przyjęcie, to zajrzyjcie tutaj (klik).
Składniki:
Na kotlety:
- podwójna pierś z kurczaka (około 450 g)
- 1 mniejsza cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki (można pominąć)
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka musztardy
Panierka do kotletów:
- około 0,5 szklanki mąki pszennej TOTA
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- pieprz i sól do smaku
Pozostałe składniki:
- olej do smażenia
- ulubione bułki – u mnie dziś gotowe mini bułeczki
- kilka plasterków pomidora (u mnie dziś wersja bez, ale dodałam rzodkiewkę dla ciekawego smaku)
- 1 większy kiszony ogórek
- plasterki żółtego sera
- liście sałaty lodowej
- sos do hamburgerów (przepis na domowy sos znajdziecie tutaj)
- wykałaczki
Przygotowanie:
Mięso mielimy w maszynce. Cebulę drobno kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodajemy do zmielonego mięsa wraz z przyprawami: słodką czerwoną papryką, ostrą papryką, pieprzem i solą. Dodajemy też musztardę i jajko. Wyrabiamy naszą masę i formujemy w dłoniach mniejsze bądź większe kotleciki (można je wykrawać jeśli zależy Wam na ładniejszych kształcie).
Szykujemy głębokie talerze. Do jednego wsypujemy mąkę, do drugiego wbijamy jajka (doprawiamy je solą i pieprzem), do trzeciego wsypujemy rozdrobnione (np. w blenderze) płatki kukurydziane i bułkę tartą (mieszamy te dwa składniki).
Nasze kotleciki najpierw obtaczamy w mące, później maczamy w rozbełtanych jajkach, a następnie w mieszance bułki i płatków kukurydzianych.
Smażymy z obu stron na złoto.
Bułki kroimy na pół, każdą połówkę chwilę smażymy na patelni (bez tłuszczu) lub patelni grillowej.
Spody bułeczek smarujemy sosem do hamburgera, następnie układamy porwane liście sałaty lodowej, kotlecika (najlepiej gorącego, wówczas ser lekko się stopi), kawałek żółtego sera, plasterki kiszonego ogórka i rzodkiewki lub pomidora. Całość przykrywamy drugą połówką bułki. Żeby nasze drobiowe burgery się nie rozpadały warto wbić w nie wykałaczkę.
Smacznego