Migdałowe ciasteczka
Moje dzieci uwielbiają domowe ciasteczka. Zresztą kto ich nie lubi? Sama je uwielbiam ? Dlatego dość często je piekę. Ostatnio znów upiekłam pyszne migdałowe ciasteczka. Proste w przygotowaniu, idealne do pochrupania. Fajny dodatek do filiżanki kawy lub herbaty. Polecam Wam ten prosty przepis ? Ja go mam od znajomej i co jakiś czas chętnie z niego korzystam. Spróbujcie i Wy ?
Jak przygotować chrupiące migdałowe ciasteczka?
- 300 g mąki pszennej + do podsypania
- 100 g mąki migdałowej
- 2 jajka M
- 175 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- mała szczypta soli (można pominąć)
- aromat migdałowy lub około łyżeczki esencji migdałowej
Przygotowanie:
Do miski przekładamy posiekane masło, wbijamy jajka, wsypujemy cukier i dodajemy aromat migdałowy. Wszystko miksujemy.
Następnie dodajemy mąkę migdałową i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli.
Wszystko miksujemy do uzyskania a la kruszonki.
Następnie posypujemy dłoń mąką i szybko zagniatamy składniki. Ciasto będzie się kleić.
Ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut lub na godzinę do lodówki. Ciasto musi się dobrze schłodzić.
Podsypujemy mąką matę/blat, odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na około 4-5 mm.
Foremkami wycinamy ulubione kształty. U nas zajączki, kwiatki itd.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) około 8-10 minut. Czas pieczenia będzie zależał od piekarnika. Ciasteczka należy obserwować, powinny być ładnie zarumienione od spodu.
Ciasteczka ściągamy z blaszki. Przechowujemy je w puszce lub słoju.
Smacznego