Uwielbiam owsianki, a najbardziej te pieczone w piekarniku. Niczym ciepłe, zdrowe ciasto… pyszności. Dziś zapraszam Was na miętową owsiankę pieczoną z truskawkami. Idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Mała porcja pyszności dla każdego. Spróbujcie.
Miętowa owsianka pieczona z truskawkami
Owsianka najlepiej smakuje w towarzystwie zdrowego soku. Osobiście polecam Wam w 100% naturalne i naprawdę smaczne (jak domowe) soki z Ogrodów Sabinu. Moja rodzina je uwielbia.

Miętowa owsianka pieczona z truskawkami
2016-05-18 11:21:03

Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru lub miodu (do smaku)
- 3-4 duże truskawki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonej mięty od Skworcu
- około 1 łyżeczki wiórek kokosowych
Przygotowanie
- Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy płatki owsiane, wlewamy mleko, dodajemy łyżeczkę suszonej mięty i cukier (lub miód). Mieszamy. Gotujemy do czasu, aż nasza owsianka napęcznieje. U mnie około 5 minut. Garnek odstawiamy do wystudzenia (w tym czasie też nasza owsianka powinna bardziej napęcznieć).
- Do wystudzonej owsianki wbijamy jedno jajko, całość dokładnie mieszamy.
- Naczynka do zapiekania (u mnie dwa małe, ale można użyć jednego większego) wypełniamy kawałkami truskawek. Następnie nakładamy łyżeczką naszą owsiankę.
- Owsiankę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25 minut.
- Przed podaniem każdą porcję posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/