Mielone z ryżem w sosie lwowskim Prosty i pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Znudziły się już Wam tradycyjne mielone? Lubicie kotlety w sosie? Uwielbiacie ryż i szukacie prostych, tanich i sycących obiadów? Jeśli tak, to ten przepis będzie dla Was idealny. Mielone z ryżem w sosie lwowskim, to mój pomysł na prosty, tani i szybki obiad dla całej rodziny. Spróbujcie.
Ja takie mielone z ryżem w sosie najczęściej podaję z zestawem surówek i ziemniakami. Ale możecie je oczywiście podać z porcją kaszy lub same. Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych.
Składniki:
- około 500 g mięsa mielonego np. z szynki
- 100 g ryżu
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól i pieprz do smaku
- 1 cebula lub 2-3 łyżki płatków suszonej cebuli
- szczypta ulubionej przyprawy np. do kurczaka (można pominąć)
- olej do podsmażenia kotletów
- 1 słoiczek sosu lwowskiego od Tomaty.pl
- około 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy i przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, wbijamy 2 jajka, dodajemy płatki suszonej cebuli lub drobno pokrojoną i zeszkloną na niewielkiej ilości oleju świeżą cebulę. Doprawiamy całość do smaku i zaczynamy mieszać składniki dosypując stopniowo bułkę tartą. Bułki tartej ma być tylko tyle, aby w dłoniach można było formować kotleciki z masy.
Formujemy kotleciki, podsmażamy je delikatnie z obu stron na oleju. Wyciągamy je na chwilę z patelni.
Na patelnię przekładamy cały sos lwowski i wlewamy bulion (ilość zależy od tego jak gęsty chcemy mieć sos, dlatego warto go wlać najpierw mniejszą ilość). Chwilę wszystko podgrzewamy (pod przykryciem), następnie wkładamy nasze kotleciki do sosu i gotujemy całość pod przykryciem przez około 40 minut. Sos można doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego