Miękkie pierniczki domowe. Przepis na pierniki. Dziś przepis na jedne z moich ukochanych ciastek – pierniczki. Za oknem piękna biel, a w domu unoszą się smakowite zapachy…. I choć do Świąt jeszcze troszkę czasu, w moim domu pierniczki je się i piecze cały rok. Dla mnie nie ma nic piękniejszego niż małe rączki wycinające kolejne kształty, wałkujące ciasto… I ta głośna radość: „Mamo, mamo, jesce chooika… jesce serdusko…”, a potem „pysneee, chce jescee…”. Dlatego już dziś zapraszam Was na przepis na miękkie pierniczki domowe. Idealne na Święta i co dzień. Takie pierniczki nie wymagają leżakowania, można je jeść od razu. Spróbujcie.
Składniki: (na 2 blaszki pierniczków)
- 100 g miękkiego masła
- 3/4 łyżeczki kakao (do ciast)
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 jajko klasy L
- 2 1/4 szklanki mąki pszennej + do podsypania podczas wałkowania
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki przyprawa do piernika
Przygotowanie:
Do miski wlewamy 1/4 szklanki płynnego (!) miodu. Dodajemy mąkę, miękkie masło, kakao, przyprawę do piernika, cukier puder, sodę i całe jajko. Doradzam masło dodawać np. łyżką, aby nie było w jednym kawałku. Ułatwi to późniejsze wyrabianie ciasta.
Wszystko zagniatamy ręką, tak długo aż utworzymy z ciasta jednolitą kulę.
Stolnicę posypujemy delikatnie mąką. Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość od 3 mm do 5 mm. Im pierniczki grubsze, tym bardziej puszyste i miękkie po upieczeniu.
Wykrawamy dowolne wzory. Można również odrywać po kawałku ciasta i tworzyć w dłoniach kulki, które potem spłaszczamy.
Pierniczki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 12 minut* w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie. Z podanych składników powinny nam wyjść dwie blaszki pierniczków (ilość uzależniona od wielkości pierniczków jakie wykroimy). Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia.
Pierniczki są miękkie i puszyste, nadają się od razu do jedzenia. Można je również przechowywać w puszce.
Uwaga: czas uzależniony od grubości pierniczków. Doradzam po 10 minutach pieczenia sprawdzić jednego z pierniczków – jeśli dół jest odpowiednio zarumieniony pierniczki można wyciągać.
Smacznego
* przepis ze starego zeszytu z moimi zmianami
Zrobiłam z dziećmi.Są proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Pollecam innym przepis
Bardzo się cieszę, że pierniczki smakują 🙂
Jeśli będzie taka możliwość proszę przesłać zdjęcie umieszczę je w galerii „Czytelnicy pieką / gotują”
Pozdrawiam
Super przepis. Wyszły przepyszne ???
Cieszę się 🙂 Pozdrawiam 🙂