Mazurek czekoladowo-jagodowy

Mazurek czekoladowo-jagodowy

Dziś mam dla Was przepis na mazurka. Pyszny kruchy spód, a na nim słodycz czekolady przełamana smakiem dżemu z Jagody Kamczackiej. Dla nas połączenie idealne. Polecam i Wam. Idealny wypiek na świąteczny stół lub do popołudniowej herbatki z sokiem malinowym 😉

Po pyszne dżemy, soki i syropy owocowe udajcie do smakidolinyzielawy.pl Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie. 

Jak przygotować czekoladowy mazurek?

 Zobacz poniżej jak łatwo przygotować mazurek czekoladowy na święta.



Składniki:
Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej – u mnie tortowa
  • 200 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka jaj

Pozostałe składniki:

  • białko
  • 180 ml śmietanki 30%
  • 200 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna z gorzką)
  • dżem z Jagody Kamczackiej od Smaki Doliny Zielawy
  • dowolna dekoracja: u mnie żurawina i płatki migdałów

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, puder, dodajemy posiekane lub starte na dużych oczkach masło i żółtka jaj. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto.



Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 40 minut.

Ciasto wałkujemy (ja to robię od razu na papierze do pieczenia). Wycinamy z niego kształt pisanki (wystarczy przyłożyć do ciasta talerz, odrysować delikatnie koło, a potem wydłużyć je na kształt jajka). Brzegi naszej pisanki smarujemy białkiem.



Z pozostałych skrawków ciasta lepimy duże kulki i przyklejamy je na brzegach pisanki.

Mazurek w kształcie pisanki

Środek ciasta dziurkujemy widelcem.

Nasz spód mazurka pieczemy około 20-22 min (do zarumienienia) w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.

Ciasto studzimy i smarujemy dżemem.



Śmietankę podgrzewamy, aż zaczną się pojawiać małe bąbelki. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekane czekolady. Całość mieszamy tak długo, aż czekolada całkowicie się rozpuści i połączy ze śmietanką. Odstawiamy do przestudzenia i polewamy naszego mazurka.

Wierzch mazurka dowolnie dekorujemy. Ja zrobiłam kwiatki z żurawiny i płatków migdałów. Płatkami migdałów ozdobiłam też bok mazurka.



Smacznego

Wpis we współpracy reklamowej ze Smaki Doliny Zielawy

2 comments

Dodaj komentarz