Mazurek czekoladowo-jagodowy
Dziś mam dla Was przepis na mazurka. Pyszny kruchy spód, a na nim słodycz czekolady przełamana smakiem dżemu z Jagody Kamczackiej. Dla nas połączenie idealne. Polecam i Wam. Idealny wypiek na świąteczny stół lub do popołudniowej herbatki z sokiem malinowym 😉
Po pyszne dżemy, soki i syropy owocowe udajcie do smakidolinyzielawy.pl Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie.
Jak przygotować czekoladowy mazurek?
Zobacz poniżej jak łatwo przygotować mazurek czekoladowy na święta.
- 300 g mąki pszennej – u mnie tortowa
- 200 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka jaj
Pozostałe składniki:
- białko
- 180 ml śmietanki 30%
- 200 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna z gorzką)
- dżem z Jagody Kamczackiej od Smaki Doliny Zielawy
- dowolna dekoracja: u mnie żurawina i płatki migdałów
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, puder, dodajemy posiekane lub starte na dużych oczkach masło i żółtka jaj. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto.
Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 40 minut.
Ciasto wałkujemy (ja to robię od razu na papierze do pieczenia). Wycinamy z niego kształt pisanki (wystarczy przyłożyć do ciasta talerz, odrysować delikatnie koło, a potem wydłużyć je na kształt jajka). Brzegi naszej pisanki smarujemy białkiem.
Z pozostałych skrawków ciasta lepimy duże kulki i przyklejamy je na brzegach pisanki.
Środek ciasta dziurkujemy widelcem.
Nasz spód mazurka pieczemy około 20-22 min (do zarumienienia) w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.
Ciasto studzimy i smarujemy dżemem.
Śmietankę podgrzewamy, aż zaczną się pojawiać małe bąbelki. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekane czekolady. Całość mieszamy tak długo, aż czekolada całkowicie się rozpuści i połączy ze śmietanką. Odstawiamy do przestudzenia i polewamy naszego mazurka.
Wierzch mazurka dowolnie dekorujemy. Ja zrobiłam kwiatki z żurawiny i płatków migdałów. Płatkami migdałów ozdobiłam też bok mazurka.
Wpis we współpracy reklamowej ze Smaki Doliny Zielawy
Piękny
Dziękuję 🙂