Matcha smoothie idealna w towarzystwie ryżowych wafli Sonko
Dziś zapraszam Was na jeden z moich ulubionych zielonych napojów – matcha smoothie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, to z całego serca polecam.
A czym jest matcha? Matcha, to zielona herbata w proszku, której właściwości są znane od tysiącleci. Podobno dzięki piciu matchy Japończycy zachowują swój młody wygląd i żyją o wiele dłużej. Oczywiście tego nie udowodniono 😉 Ale niewątpliwie jest ona źródłem wielu antyoksydantom (ma ich 137 razy więcej niż zwykła zielona herbata). Znajdziemy w niej też bogactwo katechin, najsilniejszych przeciwutleniaczy, które mają m.in. działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, wzmacniają układ odpornościowy, a także EGCg (galusan epigallokatechiny) – organiczny związek chemiczny, pochodną katechiny, która wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo wiele matcha zawiera również L-teaninę, aminokwas, który uspokaja i łagodzi stres. Jest też bogata w chlorofil oraz błonnik, dzięki czemu oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga spalanie tłuszczu, działając poniekąd odchudzająco. Wiele osób ją za to ceni. Czy rzeczywiście tak działa musicie sprawdzić sami 😉 Ja ją cenię przede wszystkim za smak i… za to jak koi moje nerwy, jednocześnie pozwalając się lepiej skupić.
A teraz zapraszam Was na moje pyszne zielone matcha smoothie – na dobry dzień 🙂
Składniki:
- 1 banan (u mnie już dość dojrzały)
- 3/4 płaskiej łyżeczki matcha
- 300 ml mleka krowiego lub migdałowego
Do podania: wafle ryżowe Sonko
Przygotowanie:
Do misy blendera z nożami wkładamy banana, dodajemy 3/4 łyżeczki matcha, dolewamy zimne mleko i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.
Takie smoothie idealnie smakuje w towarzystwie lekkich wafli ryżowych i… ulubionej książki 😉
Smacznego
Ładny kolorek 🙂
😀