Jak powstaje masło Ghee?
Najpierw z mleka (bawolego lub krowiego) przygotowuje się masło, a następnie powoli się je podgrzewa i roztapia, by pozbyć się wody i białka. W efekcie otrzymuje się czysty tłuszcz. W postaci stałej masło Ghee ma bursztynowy złoty kolor. W postaci płynnej jest natomiast przeźroczyste. Metoda klarowania ma swoje korzenie w Indiach i sięga tysięcy lat.
Gdzie stosuje się Ghee?
Na pierwszą myśl przychodzi kuchnia. I nic w tym dziwnego. Masło Ghee ma wysoką temperaturę dymienia. Sprawdza się idealnie do pieczenia i gotowania. Doskonale podkreśla smak potraw zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Przez wielu to uwielbiany dodatek do kawy. Tzw. kuloodporna kawa nie wypłukuje z organizmu minerałów, jest lżejsza dla układu pokarmowego, przyspiesza metabolizm i daje “kopa”. A wszystko to dzięki dodatkowi Ghee.
Masło Ghee w ajurwedze
Masło Ghee wielu osobom kojarzy się wyłącznie z kuchnią i gotowaniem. Jednak w ajurwedzie stosowane jest od tysięcy lat nie tylko do gotowania, ale też do ceremonii religijnych. Według wierzeń w Ghee jest obecna energia sattwiczna. Ghee używane jest do rytuałów oczyszczających, panchkarmy, podczas ślubów i pogrzebów oraz do napełniania lamp olejnych podczas ceremonii. Dobrej jakości masło ghee można znaleźć np. w ofercie DEVA Harmony, gdzie znajdziecie też inne produkty związane z Ajurwedą.
Zalety masła Ghee
Stosowanie masła Ghee ma wiele zalet. Do najważniejszych można zaliczyć:
- dobry wpływ na układ trawienny
- Ghee nie podnosi cholesterolu, a po jego spożyciu wzrasta poziom interferonu
- Ghee sprawdza się zarówno do pieczenia, jak i smażenia
- posiada wysoką temperaturę dymienia
- świetnie wydobywa smak potrawy
- sprawdza się jako naturalny kosmetyk do pielęgnacji skóry, dzięki zawartości witaminy E
- dodanie Ghee do diety pomaga w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
- Ghee ma długi termin do spożycia
- Może być trzymane w temperaturze pokojowej, nie wymaga lodówki i nie jełczeje.
Używacie masła Ghee w swojej kuchni?
/wpis we współpracy/