Maślane gofry – prosty przepis
Dziś zostawiam Wam prosty przepis na maślane gofry. Chrupiące i pyszne. My je uwielbiamy. Same, z owocami, polane sosem czekoladowym, z cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i cynamonem. Bez względu na propozycje podania są zawsze pyszne i mile widziane 😉 A Wy lubicie gofry?
Na blogu znajdziecie też inne przepisy na gofry. Polecam Wam spróbować przepis na twarogowe gofry.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g masła
- 2 płaskie łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
Propozycja podania:
- bita śmietana i cynamon
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy.
Rozgrzewamy gofrownicę. W razie potrzeby smarujemy delikatnie płyty olejem.
W jednej misce ubijamy białka. W drugiej miksujemy żółtka z mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem, cukrem i rozpuszczonym masłem.
Ubite białka dodajemy do składników z drugiej miski. Całość krótko mieszamy łyżką.
Wlewamy porcje masy do rozgrzanej gofrownicy. Pieczemy chrupiące maślane gofry.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną i cynamonem.
Smacznego
Widać, że smakują obłędnie!
🙂
Przepiękne gofry <3!
Dziękuję 🙂
Najlepszy przepis na ciasto, mega.
Na pewno ważna jest też gofrownicę. Im większa moc tym lepsza.
Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂 Dziękuję za miłe słowa 🙂
Bardzo dobre gofry. Smakują wybornie.
Cieszę się, że przepis się podoba 🙂