Maślane ciasteczka z czekoladą a la pieguski
Dziś mam dla Was przepis na pyszne maślane ciasteczka z czekoladą a’la pieguski. Ciasteczka przygotowuje się szybko. Są pyszne i urocze. Na pewno posmakują Waszym maluchom. To oczywiście też idealny mały deser do ulubionej kawy. A jak kawa… Polecam Wam dziś pyszną ziarnistą kawę od Gryko Caffe. Dlaczego?
Dlaczego kawa od Gryko Caffe? Co ją wyróżnia?
Gryko Caffe to nie tylko kawa, to zdrowie w cudownej formie. W sklepie kupicie wysokiej jakości kawę z zestawem wyjątkowych naturalnych składników: królewska łuska gryczana, zielona gryka, miałki zielony owies i młody jęczmień. Już 0,5 g do 1 g składnika dodanego do kawy nadaje jej wyjątkowości. Wypicie choć jednej filiżanki dziennie może stać się sprzymierzeńcem dobrego funkcjonowania organizmu, dodatkowo dostarcza wiele doznań smakowych, aromatycznych jak i zdrowotnych. Ja się rozsmakowałam w tej kawie. Polecam i Wam.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody
- 150 g masła (wcześniej wyciągnięte z lodówki)
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 jajko M
- 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
- czekoladowe groszki do zapiekania
Przygotowanie:
Do miski przekładamy posiekane masło, oba rodzaje cukru i chwilę miksujemy. Następnie wbijamy jajko i wszystko dokładnie miksujemy.
Kolejno dodajemy sok z cytryny i stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą. Miksujemy. Gdy masa będzie przypominać a la kruszonkę odkładamy mikser i zagniatamy ciasto ręką.
Ciasto schładzamy w lodówce podczas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Z ciasta formujemy w dłoniach kulki. Spłaszczamy je i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W każde ciasto wciskamy czekoladowe groszki do zapiekania (ilość wg upodobań, u mnie po 4 na ciasteczko).
Blaszkę z ciasteczkami wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasteczka do zarumienienia, około 15 minut.
Ciasteczka studzimy i dopiero ściągamy z blaszki. Zaraz po upieczeniu mogą być lekko miękkie.
Z podanych składników wyjdzie 1 duża blacha ciasteczek. Ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce.
Smacznego
Super ciasteczka a o kawie z dodatkiem pierwszy raz słyszę
Polecam i kawę i ciasteczka 🙂
Zrobię na deser
Polecam 🙂