Maślane ciasteczka z czekoladą a la pieguski

Maślane ciasteczka z czekoladą a la pieguski

Dziś mam dla Was przepis na pyszne maślane ciasteczka z czekoladą a’la pieguski. Ciasteczka przygotowuje się szybko. Są pyszne i urocze. Na pewno posmakują Waszym maluchom. To oczywiście też idealny mały deser do ulubionej kawy. A jak kawa… Polecam Wam dziś pyszną ziarnistą kawę od Gryko Caffe. Dlaczego?

Dlaczego kawa od Gryko Caffe? Co ją wyróżnia?

Gryko Caffe to nie tylko kawa, to zdrowie w cudownej formie. W sklepie kupicie wysokiej jakości kawę z zestawem wyjątkowych naturalnych składników: królewska łuska gryczana, zielona gryka, miałki zielony owies i młody jęczmień. Już 0,5 g do 1 g składnika dodanego do kawy nadaje jej wyjątkowości. Wypicie choć jednej filiżanki dziennie może stać się sprzymierzeńcem dobrego funkcjonowania organizmu, dodatkowo dostarcza wiele doznań smakowych, aromatycznych jak i zdrowotnych. Ja się rozsmakowałam w tej kawie. Polecam i Wam.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 150 g masła (wcześniej wyciągnięte z lodówki)
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 jajko M
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
  • czekoladowe groszki do zapiekania

Przygotowanie:

Do miski przekładamy posiekane masło, oba rodzaje cukru i chwilę miksujemy. Następnie wbijamy jajko i wszystko dokładnie miksujemy.

Kolejno dodajemy sok z cytryny i stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą. Miksujemy. Gdy masa będzie przypominać a la kruszonkę odkładamy mikser i zagniatamy ciasto ręką.

Ciasto schładzamy w lodówce podczas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Z ciasta formujemy w dłoniach kulki. Spłaszczamy je i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

W każde ciasto wciskamy czekoladowe groszki do zapiekania (ilość wg upodobań, u mnie po 4 na ciasteczko).

Blaszkę z ciasteczkami wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasteczka do zarumienienia, około 15 minut.

Ciasteczka studzimy i dopiero ściągamy z blaszki. Zaraz po upieczeniu mogą być lekko miękkie.

Z podanych składników wyjdzie 1 duża blacha ciasteczek. Ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz