Marchewkowe babeczki piernikowe z pomarańczową skórką

Marchewkowe babeczki piernikowe z pomarańczową skórką (1)

Zapraszam Was na przepis na pyszne marchewkowe babeczki piernikowe z pomarańczową skórką. Przygotowuje się je naprawdę prosto i szybko. Dodatek marchewki sprawia, że babeczki są wilgotne. Możecie je dodatkowo oblać ulubioną polewą (u mnie z białej czekolady). Idealnie sprawdzą się jako codzienny deser lub szybki, świąteczny wypiek. Spróbujcie.

Składniki: (na 4 większe babeczki; ciasto można również upiec w małej formie do keksu)
  • 1 1/2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki*
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 jajka klasy M
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka karobu lub ciemnego kakao
  • 1 niepełna szklanka cukru (około 4/5 szklanki)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 czubata łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • dodatkowo – ulubiona polewa, u mnie z białej czekolady

* około 2-3 marchewki

Przygotowanie:

Marchewki (około 2-3) obieramy i trzemy na drobnych oczkach.

Do miski wbijamy 3 jajka, dodajemy cukier i 1/2 szklanki oleju. Całość miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy startą marchewkę, mieszamy łyżką.

W drugiej misce mieszamy (przy pomocy drewnianej łyżki) mąkę, z przyprawą do piernika, karobem (opcjonalnie kakao) i proszkiem do pieczenia. Zawartość miski dodajemy do masy marchewkowo-jajecznej. Mieszamy delikatnie łyżką. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową i znów delikatnie mieszamy.

Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem i obsypujemy delikatnie mąką. Do każdej foremki nakładamy ciasto (około 4-5 łyżek na foremkę).

Foremki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Babeczki pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia jest zależy od wielkości użytych foremek i piekarnika. Ciasto możemy również upiec w małej formie do keksu.

Propozycja podania: Po wystudzeniu i wyjęciu z foremek, babeczki polewamy polewą z białej czekolady. Wierzch ozdabiamy kandyzowaną skórką pomarańczową.

Piernikowe babeczki przechowujemy pod przykryciem. Są puszyste i wilgotne w środku z wyczuwalną pomarańczową nutą.

Marchewkowe babeczki piernikowe z pomarańczową skórką (2)Marchewkowe babeczki piernikowe z pomarańczową skórką – idealna małe wypieki na co dzień i Święta.

Smacznego

* przepis własny (powstał jeszcze na studiach z połączenia ciasta piernikowego i marchewkowego, z pominięciem śmietany)

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz