Zapraszam Was na przepis na pyszne marchewkowe babeczki piernikowe z pomarańczową skórką. Przygotowuje się je naprawdę prosto i szybko. Dodatek marchewki sprawia, że babeczki są wilgotne. Możecie je dodatkowo oblać ulubioną polewą (u mnie z białej czekolady). Idealnie sprawdzą się jako codzienny deser lub szybki, świąteczny wypiek. Spróbujcie.
- 1 1/2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki*
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 jajka klasy M
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka karobu lub ciemnego kakao
- 1 niepełna szklanka cukru (około 4/5 szklanki)
- 1/2 szklanki oleju
- 1 czubata łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- dodatkowo – ulubiona polewa, u mnie z białej czekolady
* około 2-3 marchewki
Marchewki (około 2-3) obieramy i trzemy na drobnych oczkach.
Do miski wbijamy 3 jajka, dodajemy cukier i 1/2 szklanki oleju. Całość miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy startą marchewkę, mieszamy łyżką.
W drugiej misce mieszamy (przy pomocy drewnianej łyżki) mąkę, z przyprawą do piernika, karobem (opcjonalnie kakao) i proszkiem do pieczenia. Zawartość miski dodajemy do masy marchewkowo-jajecznej. Mieszamy delikatnie łyżką. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową i znów delikatnie mieszamy.
Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem i obsypujemy delikatnie mąką. Do każdej foremki nakładamy ciasto (około 4-5 łyżek na foremkę).
Foremki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Babeczki pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia jest zależy od wielkości użytych foremek i piekarnika. Ciasto możemy również upiec w małej formie do keksu.
Propozycja podania: Po wystudzeniu i wyjęciu z foremek, babeczki polewamy polewą z białej czekolady. Wierzch ozdabiamy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Piernikowe babeczki przechowujemy pod przykryciem. Są puszyste i wilgotne w środku z wyczuwalną pomarańczową nutą.
Marchewkowe babeczki piernikowe z pomarańczową skórką – idealna małe wypieki na co dzień i Święta.
Smacznego
* przepis własny (powstał jeszcze na studiach z połączenia ciasta piernikowego i marchewkowego, z pominięciem śmietany)