Proste ciasto z malinami (placek)

malinowy-placek-pyszne-i-szybkie-ciasto-z-malinami-1Dziś zapraszam Was na proste ciasto z malinami (placek). Idealne do kawy lub herbaty. W sezonie warto sięgać po te piękne, malutkie owoce i dodawać je do ulubionych deserów, robić z nich lody malinowe (przepis tutaj), koktajle i ciasta. U mnie uwielbia się owocowe przepisy, a w szczególności właśnie ciasta. Musicie mi wybaczyć zdjęcia (wykonane w pośpiechu). Ale… no cóż… zdjęcia nie ważne, bo liczy się smak 😉 Prawda? Kto się skusi na takie ciasto? 🙂

malinowy-placek-pyszne-i-szybkie-ciasto-z-malinami-3

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 cukier wanilinowy (8 g)
  • maliny (u mnie około 3/4 szklanki)

Przygotowanie:

Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy masło lub margarynę, stawiamy na gazie w celu rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wbijamy same białka, do drugiej żółtka.

Do miski z żółtkami wsypujemy oba cukry, miksujemy. Po czym wlewamy przestudzony (lekko ciepły) tłuszcz, miksujemy. Następnie wsypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Na koniec wlewamy powoli mleko, miksujemy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.

Do miski z ciastem dodajemy powoli ubite białka i łączymy delikatnie przy pomocy łyżki, bądź miksera (na bardzo wolnych obrotach).

Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy.

Następnie na cieście układamy w sposób dowolny umyte maliny, lekko wciskając w masę.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

malinowy-placek-pyszne-i-szybkie-ciasto-z-malinami-4

malinowy-placek-pyszne-i-szybkie-ciasto-z-malinami-2

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj madeline82 Anuluj pisanie odpowiedzi