Dziś zapraszam Was na proste ciasto z malinami (placek). Idealne do kawy lub herbaty. W sezonie warto sięgać po te piękne, malutkie owoce i dodawać je do ulubionych deserów, robić z nich lody malinowe (przepis tutaj), koktajle i ciasta. U mnie uwielbia się owocowe przepisy, a w szczególności właśnie ciasta. Musicie mi wybaczyć zdjęcia (wykonane w pośpiechu). Ale… no cóż… zdjęcia nie ważne, bo liczy się smak 😉 Prawda? Kto się skusi na takie ciasto? 🙂
Składniki:
- 250 g masła lub margaryny
- 1 szklanka drobnego cukru
- 5 jajek
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- 1 cukier wanilinowy (8 g)
- maliny (u mnie około 3/4 szklanki)
Przygotowanie:
Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy masło lub margarynę, stawiamy na gazie w celu rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wbijamy same białka, do drugiej żółtka.
Do miski z żółtkami wsypujemy oba cukry, miksujemy. Po czym wlewamy przestudzony (lekko ciepły) tłuszcz, miksujemy. Następnie wsypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Na koniec wlewamy powoli mleko, miksujemy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Do miski z ciastem dodajemy powoli ubite białka i łączymy delikatnie przy pomocy łyżki, bądź miksera (na bardzo wolnych obrotach).
Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy.
Następnie na cieście układamy w sposób dowolny umyte maliny, lekko wciskając w masę.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Uwielbiam ciacha z malinami <3
Ja również 🙂