I choć za tradycyjną „małą czarną” nie przepadam, to latte bardzo lubię. Dziś przepis na kawę lattę w nieco innej wersji, bo z malinowym akcentem. Spróbujcie. Przygotowanie jest naprawdę proste, a smak… ja swoją lattę wypiłam do ostatniej kropelki 😉
Malinowa latte – przepis i pomysł własny. W przepisie wykorzystałam sok malinowy tłoczony na zimno Pamuła ze sklepu KomuKomu
Kawę podałam w towarzystwie pięknych, drewnianych, ręcznie robionych akcesoriów kuchennych z Graciarni

Malinowa latte
2016-05-05 22:03:23

Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 50 ml ulubionego ekspresso (u mnie słabe)
- 120 ml mleka (najlepiej 3,2 %)
- 2-3 łyżki soku malinowego tłoczonego Pamuła ze sklepu KomuKomu
Przygotowanie
- Zaparzamy ulubioną kawę. Do wysokiej szklanki lub pucharka wlewamy dobrze spienione mleko. Następnie delikatnie wlewamy kawę. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki syropu malinowego (łyżka po łyżce). Odczekujemy chwilę nie ruszając pucharka, aby utworzyły nam się delikatne warstwy (mleko na górze, linia malinowa, kawa).
- Taką latte możemy przygotować zarówno w wersji na ciepło, jak i zimno.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/