Małe babki marchewkowe

Małe babki marchewkowe – prosty przepis

To urocza wersja popularnego ciasta marchewkowego. Kilka mniejszych ciast, zamiast jednego 🙂 My uwielbiamy takie mini babki. Idealne na przyjęcia, wówczas warto je ozdobić polewą lub lukrem. Idealne też do popołudniowej kawy czy herbaty. Takie mini babki marchewkowe są też uwielbiane przez dzieci. Moje maluchy uwielbiają mini wersje ciast. Polecam i Wam 🙂 Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne mini ciasta marchewkowe. Spróbujcie.

Dlaczego warto wybrać formy kwasoodporne?

A gdzie kupicie taką formę do wypieku mini ciast? Zajrzyjcie na stronę https://korzeniewscy.eu/ Tu znajdziecie najlepsze formy wypiekowe ze stali kwasoodpornej. Idealne do wypieku chleba, bułek czy ciast. Ja je uwielbiam. Dlaczego warto wybrać formy ze stali kwasoodpornej?

  • bezpieczne dla zdrowia,
  • bardzo trwałe i odporne na uszkodzenia – to formy na lata!
  • nie wpływają na smak produktów i nie przekazują niepożądanych zapachów,
  • nie ulegają korozji,
  • można w nich wypiekać praktycznie wszystko,
  • łatwe do czyszczenia.

W ofercie KORZENIEWSCY znajdziecie najróżniejsze formy, od tradycyjnych prostokątnych, kwadratowych czy keksówek, aż po formy dzielone (jak ta którą dziś prezentuję). Polecam zapoznać się z ofertą firmy.

Jak przygotować mini babki marchewkowe?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 pełna szklanka startej marchewki / 2 średnie marchewki*
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju np. rzepakowego
  • niepełna szklanka cukru (około 4/5 szklanki)

*szklanka 250 ml ma być pełna, ale nie ubijamy marchewki

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Odmierzamy 1 szklankę.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką.

Następnie dodajemy jajka, olej i startą marchewkę. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia (nie za długo).

Formę spryskujemy olejem i delikatnie obsypujemy mąką.

Przelewamy ciasto marchewkowe i wkładamy do piekarnika.

Mini babki marchewkowe pieczemy około 25 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego zawsze stosujemy zasadę suchego patyczka.

Upieczone babki wyciągamy z formy. Można je dodatkowo ozdobić.

Smacznego

Takie pyszne małe babeczki marchewkowe świetnie smakują w towarzystwie dobrej kawy. Jeśli kupujesz ją przez internet sprawdź najpierw najlepsze Internetowe Sklepy Z Kawą: https://www.topspozywcze.pl/sklepy-z-kawa/

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

Pozostaw odpowiedź Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi