Makowiec z podchmielonymi wisienkami

Makowiec z podchmielonymi wisienkami (2) slodkieokruszkiMakowiec z podchmielonymi wisienkami (3)

Coraz bliżej Święta… Na blogu pojawiać się będzie coraz więcej słodkich świątecznych inspiracji. Dziś zapraszam Was na jedną z nich. Dla wielbicieli makowców, idealny na świąteczny stół, a także na każdą uroczystość 🙂 Pyszny i prosty w przygotowaniu. Makowiec z podchmielonymi wisienkami. Wisienki nie tylko stanowią dekorację, ale są również zatopione w cieście 🙂 Pysznie wzbogacając jego smak. Polecam Wam spróbować takiego makowca.

A gdzie można kupić takie podchmielone wisienki? Ten i wiele innych wspaniałych produktów nabędziecie w sklepie Smak Market. Zachęcam do zapoznania się z całą ofertą.

 

logo_smakmarket

Makowiec z podchmielonymi wisienkami (4)Makowiec z podchmielonymi wisienkami

Makowiec z podchmielonymi wisienkami (6)

A wszystkim wielbicielom słodkości polecam również pyszne czekolady, które możecie również wręczyć w ramach słodkiego, miłego upominku 🙂

W Smak Market znajdziecie pełną ofertę czekolad, ja osobiście polecam mleczną z wiśnią i białą z laską wanilii z Madagaskaru.

Makowiec z podchmielonymi wisienkami (2)Makowiec z podchmielonymi wisienkami (1)

Składniki: (na tortownicę 30 cm)

Do ozdoby:

  • podchmielone wisienki, biały lukier, listki świeżej mięty lub drobne świąteczne ozdoby

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni (grzanie od dołu). Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną.

W misce dokładnie miksujemy miękkie masło z jajkami, cukrem i budyniem. Następnie dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników i uzyskania jednolitego dość gęstego ciasta.

Ciasto wykładamy do tortownicy. Ciasto nie pokryje całej tortownicy, wykładamy łyżką porcje ciasta w szerszych odstępach. W puste miejsca wkładamy masę makową (około 1/2 puszki), a następnie jej resztę wykładamy na wierzch (ale najlepiej w taki sposób, aby zostawić widoczne miejsca z ciastem). Ciasto podczas pieczenia znacznie rośnie zakrywając masę makową. Na koniec w ciasto i masę makową wciskamy kilkanaście wisienek (robimy to w dowolnych odstępach).

Etap przygotowań makowca

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 45 minut (stan upieczenia można sprawdzić wbijają patyczek w ciasto).

Po wystudzeniu ciasto ozdabiamy białym lukrem. Gdy ten ładnie zastygnie wyjmujemy ciasto z formy. Wierzch ciasta można przed podaniem dodatkowo ozdobić podchmielonymi wisienkami i np. listkami mięty lub świątecznymi ozdobami.

Makowiec z podchmielonymi wisienkami (7)Makowiec z podchmielonymi wisienkami

Makowiec z podchmielonymi wisienkami (5)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi