Coraz bliżej Święta… Na blogu pojawiać się będzie coraz więcej słodkich świątecznych inspiracji. Dziś zapraszam Was na jedną z nich. Dla wielbicieli makowców, idealny na świąteczny stół, a także na każdą uroczystość 🙂 Pyszny i prosty w przygotowaniu. Makowiec z podchmielonymi wisienkami. Wisienki nie tylko stanowią dekorację, ale są również zatopione w cieście 🙂 Pysznie wzbogacając jego smak. Polecam Wam spróbować takiego makowca.
A gdzie można kupić takie podchmielone wisienki? Ten i wiele innych wspaniałych produktów nabędziecie w sklepie Smak Market. Zachęcam do zapoznania się z całą ofertą.
Makowiec z podchmielonymi wisienkami
A wszystkim wielbicielom słodkości polecam również pyszne czekolady, które możecie również wręczyć w ramach słodkiego, miłego upominku 🙂
W Smak Market znajdziecie pełną ofertę czekolad, ja osobiście polecam mleczną z wiśnią i białą z laską wanilii z Madagaskaru.
Składniki: (na tortownicę 30 cm)
- 170 g mąki pszennej tortowej do nabycia w SmakMarket
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła lub margaryny
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 3 całe jajka
- 200 g cukru (można dać ciut mniej)
- 1 puszka masy makowej
- podchmielone wisienki zakroczymskie do nabycia w Smak Market
Do ozdoby:
- podchmielone wisienki, biały lukier, listki świeżej mięty lub drobne świąteczne ozdoby
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni (grzanie od dołu). Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną.
W misce dokładnie miksujemy miękkie masło z jajkami, cukrem i budyniem. Następnie dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników i uzyskania jednolitego dość gęstego ciasta.
Ciasto wykładamy do tortownicy. Ciasto nie pokryje całej tortownicy, wykładamy łyżką porcje ciasta w szerszych odstępach. W puste miejsca wkładamy masę makową (około 1/2 puszki), a następnie jej resztę wykładamy na wierzch (ale najlepiej w taki sposób, aby zostawić widoczne miejsca z ciastem). Ciasto podczas pieczenia znacznie rośnie zakrywając masę makową. Na koniec w ciasto i masę makową wciskamy kilkanaście wisienek (robimy to w dowolnych odstępach).
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 45 minut (stan upieczenia można sprawdzić wbijają patyczek w ciasto).
Po wystudzeniu ciasto ozdabiamy białym lukrem. Gdy ten ładnie zastygnie wyjmujemy ciasto z formy. Wierzch ciasta można przed podaniem dodatkowo ozdobić podchmielonymi wisienkami i np. listkami mięty lub świątecznymi ozdobami.
Makowiec z podchmielonymi wisienkami
Smacznego
Pięknie wygląda i bardzo apetycznie, akurat na świąteczny stół 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Prezentuje się rewelacyjnie i zjadłabym kawałek z wielką przyjemnością 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Fantastyczny makowiec!
Mam ochotę upiec go na święta.
Polecam 🙂
Pyszny makowiec 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Ależ on musi być pyszny!
Polecam 🙂
No to ja się wpraszam na takie pyszne ciacho 🙂
Zapraszam 🙂