Makowiec w waniliowym cieście

Makowiec w waniliowym cieście

Dziś mam dla Was szybki przepis na pyszny makowiec w waniliowym cieście. Prosty w przygotowaniu, idealny na Święta, przyjęcia i inne okazje. Ja go uwielbiam. Tak przygotowany makowiec znika zawsze u mnie w mgnieniu oka i zostają tylko… słodkie okruszki 😉

Moi drodzy, korzystając z okazji życzę Wam zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt.

Pozdrawiam Was serdecznie 🙂

 
Składniki:
  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła lub margaryny (temperatura pokojowa)
  • 1 puszka masy makowej Helio
  • 200 g cukru
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 3 jajka M
  • cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
 
Spód formy (u mnie tortownica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy margaryną i obsypujemy mąką.
 
W misce miksujemy masło (lub margarynę) z cukrem i jajkami.
 
Następnie stopniowo dodajemy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, miksując.
 
Gęste ciasto wykładamy do tortownicy. Ciasto nie pokryje całej formy, należy je wykładać w odstępach. W puste miejsca wkładamy masę makową. Resztę masy wykładamy na wierzch, ale w taki sposób, aby zostawić choć kilka widocznych miejsc z ciastem.
 
Ciasto pieczemy około 45 minut w nagrzanym do 210 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
 
Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.
 
Smacznego
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz