Makowiec w waniliowym cieście
Dziś mam dla Was szybki przepis na pyszny makowiec w waniliowym cieście. Prosty w przygotowaniu, idealny na Święta, przyjęcia i inne okazje. Ja go uwielbiam. Tak przygotowany makowiec znika zawsze u mnie w mgnieniu oka i zostają tylko… słodkie okruszki 😉
Moi drodzy, korzystając z okazji życzę Wam zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt.
Pozdrawiam Was serdecznie 🙂
Składniki:
- 170 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła lub margaryny (temperatura pokojowa)
- 1 puszka masy makowej Helio
- 200 g cukru
- 1 pełna łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 3 jajka M
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Spód formy (u mnie tortownica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy margaryną i obsypujemy mąką.
W misce miksujemy masło (lub margarynę) z cukrem i jajkami.
Następnie stopniowo dodajemy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, miksując.
Gęste ciasto wykładamy do tortownicy. Ciasto nie pokryje całej formy, należy je wykładać w odstępach. W puste miejsca wkładamy masę makową. Resztę masy wykładamy na wierzch, ale w taki sposób, aby zostawić choć kilka widocznych miejsc z ciastem.
Ciasto pieczemy około 45 minut w nagrzanym do 210 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Świetny pomysł na makowca 🙂